mei 2013

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

[persbericht] Vrij reizen onder druk: Schengendeal leidt tot willekeurige grenscontroles

BRUSSEL, 30 mei 2013 - GroenLinks is niet te spreken over de nieuwe Schengenregels, waarover onderhandelaars van de nationale regeringen en het Europees Parlement deze week overeenstemming hebben bereikt. Deze regels leiden tot willekeur bij de instelling van grenscontroles. Het recht om vrij te reizen in Europa komt hierdoor onder druk te staan, vreest GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

GroenLinks wil Europese actie tegen cloudspionage

BRUSSEL, 29 mei 2013 - Europese bedrijven mogen niet langer persoonlijke gegevens van hun klanten doorspelen aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, wil dat de Europese Unie ferm optreedt tegen deze cloudspionage. Dat staat in het ontwerprapport over de cloudcomputing-strategie van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dat Sargentini vandaag presenteerde in het Europees Parlement.

[persbericht] Europa erkent belang van het recht op een advocaat

Brussel, 28 mei 2013 - GroenLinks is verheugd dat er op Europees niveau eindelijk overeenstemming is bereikt over wetgeving die het recht op toegang tot een advocaat vastlegt. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces en het recht op verdediging. Om deze rechten te waarborgen is het essentieel dat een verdachte toegang heeft tot een advocaat.

[persbericht] Cornelissen naar Kiev, of de gay pride nu verboden wordt of niet

AMSTERDAM/KIEV, 24 mei 2013 - GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen neemt aanstaande zaterdag deel aan de gay pride in Kiev, als die tenminste doorgaat. Gisteren verbood de rechter op verzoek van de gemteente alle politieke manifestaties in het centrum van de stad. De organisatoren werken nu aan een alternatief plan om de gay pride toch door te laten gaan. Voorwaarde is wel dat de politie alle deelnemers kan en wil beschermen.

[persbericht] Europa moet Syrische vluchtelingen beter behandelen

Straatsburg, 23 mei 2013 - Na meer dan twee jaar burgeroorlog wordt in en om Syrië de situatie van vluchtelingen steeds slechter. De Europese Unie helpt door geld beschikbaar te stellen aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini moet ook de situatie van Syrische vluchtelingen die de weg naar Europa weten te vinden verbeterd worden. Ze haalde vandaag in het Europarlement een meerderheid voor een voorstel dat daarvoor pleit.

[persbericht] Hervormingscontracten: Economische afstemming tussen eurolanden moet democratisch en sociaal

STRAATSBURG, 23 mei 2013 - Democratische controle en solidariteit moeten de uitgangspunten zijn in verdere stappen om de eurozone te verstevigen. Die boodschap brengt het Europees Parlement vandaag over aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten. GroenLinks steunt de resolutie die kritische voorwaarden stelt aan de twee voorstellen die de Commissie op tafel heeft gelegd: de afstemming van hervormingsplannen en financiële steun bij ingrijpende hervormingen, vastgelegd in contracten.

[persbericht] Eurotop zet stap naar openheid over belastingafdrachten multinationals

BRUSSEL, 22 mei 2013 - De Europese regeringsleiders hebben vandaag hun steun uitgesproken voor country-by-country reporting. Multinationals moeten openbaar gaan maken hoeveel winst zij maken en hoeveel belasting zij betalen in elk land waar zij actief zijn. GroenLinks heeft lang geijverd voor deze maatregel.

[persbericht] Europarlement wil afrekenen met aanhoudende bankencrisis

STRAATSBURG, 22 mei 2013 - GroenLinks steunt de belangrijke stappen op weg naar een Europese bankenunie, zodat de EU eindelijk kan afrekenen met de aanhoudende bankencrisis. Het Europarlement stemde vandaag in met het nieuwe Europese bankentoezicht door de Europese Centrale Bank, en eerder deze week namen Europarlementariërs nieuwe regels aan voor het ontmantelen van wankelende banken.

[persbericht] Europarlement wil persvrijheid beter beschermen

Straatsburg, 21 mei 2013 - Er moet een einde komen aan de vermenging van politieke macht en mediamacht. Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft het Europees Parlement zich daar vandaag voor uitgesproken. Eurocommissaris Kroes moet nu in actie komen.

[persbericht] Trage EU-aanpak speelt belastingontwijkende multinationals in de kaart

STRAATSBURG, 21 mei 2013 - Een meerderheid van het Europees Parlement wil een stevige aanpak van belastingontwijking door multinationals en rijke individuen waardoor overheden naar schatting jaarlijks duizend miljard euro mislopen. De regeringsleiders bespreken dit probleem op de Europese top van woensdag. GroenLinks hoopt dat daar een stap wordt gezet richting een effectieve Europese belastingpolitiek die nationale taboes doorbreekt.

[persbericht] Vrouwenrechten op de Balkan mogen geen papieren tijger blijven

Straatsburg, 21 mei 2013 – Het Europarlement stemde vandaag in met de aanbevelingen van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen die concludeert dat Balkanlanden hun emancipatiebeleid nog flink onder handen moeten nemen om aansluiting te vinden bij het niveau in de Europese Unie. Emancipatie- en antidiscriminatiewetgeving zijn in rap tempo ingevoerd, maar het schort nog aan de uitvoering ervan. Cornelissen schreef namens het Europarlement het rapport over vrouwenrechten op de Balkan.

[persbericht] Bij olieramp op zee draaien EU-burgers op voor de kosten

STRAATSBURG, 20 mei 2013 – Drie jaar na de milieuverwoestende ramp met de Deepwater Horizon voor de kust van de Verenigde Staten, laten EU-landen het na om in Europa strengere veiligheidsregels in te stellen voor het boren naar olie op zee. Ook worden oliemaatschappijen nog steeds niet verantwoordelijk gesteld voor de schade die ze veroorzaken bij een ramp. GroenLinks stemt daarom morgen tegen de EU-voorstellen omdat die commerciële belangen van de olie-industrie boven die van haar eigen burgers stelt.

[persbericht] Europarlementariër Cornelissen neemt deel aan eerste gay pride Moldavië

Brussel, 16 mei 2013 - Komende zondag loopt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen mee in de eerste gay pride in Chisinau, Moldavië. Of de activisten zondag ook echt de straat op kunnen om te demonstreren voor gelijke rechten is nog onzeker. Tegendemonstranten hebben al aangekondigd massaal aanwezig te zijn om de vreedzame mars tegen te houden, desnoods met geweld.

Eerste (en tot nu toe enige) test op live

Radix Malory est cupidity is a Biblical quotation in Latin that means "greed is the root of evils" (or, in sentence order, the root of evil is greed)↑.

[persbericht] Hongarije schendt Europese waarden, volgens rapporteur Europees Parlement

Brussel, 7 mei 2013 - De grondwetswijzigingen, de mediawet en andere maatregelen van de regering-Orbán in Hongarije zijn onverenigbaar met de waarden van de Europese Unie. Dat concludeert de rapporteur van het Europees Parlement voor Hongarije, Rui Tavares, in het ontwerpverslag dat hij vanmiddag voorlegt aan de commissie Burgerlijke Vrijheden van het parlement. Sancties tegen de Hongaarse regering komen een stap dichterbij, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

[persbericht] EU-zadenverordening bedreigt biodiversiteit en soevereiniteit voedselproductie

BRUSSEL, 6 mei - De Europese Commissie lanceert vandaag voorstellen voor nieuwe wetgeving omtrent de productie en handel in zaden van planten en/of landbouwgewassen. GroenLinks vreest dat de plannen doorslaan en te veel macht leggen bij multinationals en bovendien de biodiversiteit en soevereiniteit van voedselproductie bedreigen.
 
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is ontstemd: "Voedselveiligheid wordt hier misbruikt om multinationals enorme macht te geven. Hiermee wordt de consument noch de biodiversiteit beter van."
 

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.