juni 2016

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Europese onderhandelingen over luchtkwaliteit komen tot teleurstellend einde

BRUSSEL, 30 juni - “Deze wetgeving had het paradepaardje van het Nederlandse EU-voorzitterschap moeten worden. Door een volledig gebrek aan solidariteit tussen lidstaten en onverschilligheid van veel regeringsleiders rondom luchtkwaliteit, is dat niet gelukt,” aldus Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Groen succes: EU laat pensioenfondsen duurzamer beleggen

BRUSSEL, 27 juni - “Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij”, aldus de opgetogen mede-onderhandelaar Bas Eickhout, die als Europarlementariër aan tafel zat bij de onderhandelingen over Europese wetgeving rond pensioenen.

Britten kiezen voor Brexit

DEN HAAG/BRUSSEL, 24 juni - Na een lange nacht zijn de stemmen geteld en hebben de Britten in meerderheid ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Het was spannend tot het laatste moment, maar tot verdriet van GroenLinks-Leider Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout zal een belangrijk land de Europese Unie verlaten.

Klaver: “Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan

GroenLinks-voorstel voor bindende wetgeving conflictmineralen wordt EU-wet

BRUSSEL, 15 juni - Zojuist heeft het Europees Parlement een politiek akkoord bereikt met het Nederlands voorzitterschap over een EU-wet die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini kreeg steun voor bindende in plaats van vrijwillige maatregelen.

Hormoonverstorende stoffen: Europese Commissie komt met schandalig voorstel

BRUSSEL, 15 juni - “Een zwarte dag voor de volksgezondheid, maar een goede dag voor de chemische industrie”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout teleurgesteld vast. Na jarenlange vertraging en een verloren rechtszaak kwam de Europese Commissie woensdag eindelijk met een voorstel om criteria vast te stellen of een stof een negatief effect heeft op het hormonaal stelsel. Eickhout: “Wederom is bevestigd dat de Europese Commissie economische belangen boven gezondheid zet.”

Europese onderhandelingen over luchtkwaliteit slepen zich voort

STRAATSBURG, 9 juni - Het is onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen woensdagnacht niet gelukt om tot een akkoord te komen over nationale limieten voor de uitstoot van luchtvervuilende stoffen. “Een zeer teleurstellende uitkomst”, aldus Europarlementariër Bas Eickhout die onderhandelde namens de Europese Groenen.

EU-regulering van hormoonverstorende stoffen stap dichterbij

STRAATSBURG, 8 juni - Van tandpasta en make-up tot voedselverpakkingen en onkruidverdelger. Fabrikanten gebruiken een groot aantal stoffen in hun producten die ons hormonaal stelsel negatief beïnvloeden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout eist daarom in een resolutie dat de Europese Commissie voor de zomer met wettelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen komt. De Europese Commissie schuift deze wetgeving al jaren voor zich uit onder druk van de TTIP-onderhandelingen en lobby van de chemische industrie en werd daarover door het Europees Hof al op de vingers getikt.

Commissie blijft ontevreden over rechtsstatelijkheid Polen en eist actie

BRUSSEL, 1 juni - Het geduld van de Europese Commissie met de nieuwe Poolse regering is op. Na maandenlang overleg neemt de Europese Commissie een volgende stap om de Polen te dwingen een effectief functionerend Constitutioneel Hof te garanderen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt het een goede zaak dat de druk op Polen wordt opgevoerd. Wat Sargentini betreft duurde het praten al veel te lang: “De rechtsstatelijkheid in Polen glijdt verder af ondanks eerdere kritiek van het Europees Parlement en de Commissie.

Europese Commissie moet inbinden op glyfosaat-dossier

BRUSSEL, 1 juni - “Een overwinning voor de gezondheid van de Europeanen en een gevoelige tik op de neus voor de pesticide-lobby”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout op het nieuws dat de Europese Commissie forse stappen terug moet zetten met haar plannen om het gebruik van landbouwgif glyfosaat voor langere tijd goed te keuren. 

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.