juli 2016

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

EU-klimaatbeleid: Teleurstellend Commissievoorstel nationale reductiedoelstellingen

BRUSSEL, 20 juli - “Als het aan de Europese Commissie ligt dan mogen lidstaten zich letterlijk achter bomen gaan verschuilen bij de aanpak van klimaatverandering,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Eickhout dient WOB-verzoek in om 'geheime' dieselgate-documenten boven tafel te krijgen

BRUSSEL, 14 juli - “Het begint erop te lijken dat het instellen van de Europese parlementaire enquête ervoor zorgt dat er minder informatie beschikbaar is in plaats van meer.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout dient daarom als privé-persoon een WOB-verzoek in om documenten die essentieel zijn voor de commissie die onderzoek doet naar dieselgate. boven tafel te krijgen.

Groenen overtuigen Europarlement strengere wapenregels aan te nemen

BRUSSEL, 13 juli - De commissie Interne Markt van het Europarlement stemde woensdag in met het wetsvoorstel om wapenverkoop en -bezit aan te scherpen. Op initiatief van de Europese Groenen worden bepaalde semiautomatische wapens verboden en is een psychologisch onderzoek vereist wanneer iemand een wapen koopt of bezit.

Privacy Shield biedt nog steeds geen goede bescherming voor gegevens Europeanen

BRUSSEL, 12 juli - Zijn er zinvolle privacyafspraken te maken met een land als de VS dat zich op grote schaal toegang kan verschaffen tot de persoonlijkste gegevens van burgers en waarvan de wettelijke bescherming vaak veel minder effectief is georganiseerd? De Europese Commissie neemt dinsdag een besluit over het nieuwe 'Privacy Shield', dat de uitwisseling van persoonsgegevens tussen bedrijven in de EU en de VS ook in de toekomst veilig zou moeten stellen.

Parlementaire enquête dieselgate: deze week interessante hoorzittingen

BRUSSEL, 11 juli - Deze week schuiven interessante genodigden aan bij de hoorzittingen van de parlementaire enquêtecommissie dieselgate. Zo worden verschillende vertegenwoordigers uit de auto-industrie gehoord, waaronder het hoofd technologie van Volkswagen. Daarnaast zal voormalig eurocommissaris Dimas gehoord worden over zijn periode als eurocommissaris milieu in de periode 2006 tot 2010. Oud-eurocommissaris Verheugen weigerde aanvankelijk te komen, maar bevestigde afgelopen vrijdag dat hij toch de enquêtecommissie te woord zal staan.

Werkplan Europese Commissie: het roer moet om

STRAATSBURG, 6 juli - Vandaag stelde het Europarlement een lijst met wensen op voor het werkprogramma van de Europese Commissie in 2017. Namens de Groenen onderhandelde Bas Eickhout over de resolutie. Eickhout kon de aangenomen resolutie weliswaar verbeteren, maar uiteindelijk is de koerswijziging die het Europees Parlement vraagt te mager voor GroenLinks om te ondersteunen.

Bas Eickhout: “De Brexit wordt door iedereen getypeerd als een wake up call, maar echt wakker wil de meerderheid van dit Parlement niet worden. Wakker worden om de koers te verleggen.”

Energielabels: stemming Europees Parlement mag niet uitlopen op greenwashing

STRAATSBURG, 6 juli - Wie een koelkast of een wasmachine koopt kan tegenwoordig kiezen uit een bonte variatie van AAA, A+ en anderszins. Het toont het succes aan van de energielabels: producenten van elektrische apparaten zijn massaal in razend tempo energiezuinige apparaten gaan produceren waardoor de labeling van A tot en met G achterhaald is. Het is dus hoog tijd dat er een nieuwe schaal wordt ontwikkeld zodat duidelijk te onderscheiden is welke apparaten het zuinigst zijn.

Herziening anti-witwasrichtlijn benadrukt noodzaak tot transparantie

STRAATSBURG, 5 juli - Vandaag presenteerde de Europese Commissie nieuwe voorstellen om belastingontduiking en financiering van terrorisme harder aan te pakken. De versnelde herziening van de vierde anti-witwasrichtlijn volgt na de onthullingen van de Panama Papers en de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs van vorig jaar. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelde namens het Europees Parlement de vierde anti-witwasrichtlijn: “Er gaan miljarden om aan belastinggeld in criminele activiteiten en dat moeten we steviger aanpakken.”

Handelsakkoord met Canada (CETA) dreigt voorlopig toegepast te worden

STRAATSBURG, 5 juni - De Europese Commissie stelde vanmiddag de procedure voor voor de ondertekening van het ingrijpende handelsakkoord van de EU met Canada (CETA). In tegenstelling tot eerdere uitingen van Commissie-voorzitter Juncker besloot de Commissie op het laatste moment om het akkoord door nationale parlementen te laten ratificeren. GroenLinks is echter bezorgd over het voorstel om CETA voorlopig toe te passen in afwachting van die nationale ratificatie.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.