september 2016

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Europese ratificatie van klimaatakkoord: Alle seinen staan op groen

BRUSSEL, 30 september - Het is de Europese Unie dan toch gelukt om op het tijd het klimaatakkoord van Parijs te ratificeren. De Europese milieuministers gaven zojuist hun goedkeuring, de stemming volgende week in het Europarlement is een formaliteit. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met het resultaat: “Als de druk hoog is, dan lukt het de Europese ministers eindelijk om tot een besluit te komen, met als gevolg dat de EU op de komende klimaattop in Marrakesh gewoon aan de onderhandelingstafel zit.”

Invitation to press breakfast with Bas Eickhout on limiting aviation emissions

Dear correspondents,

I would like to warmly invite you to a press breakfast on Thursday 29 September at 10am with Bas Eickhout, vice-chairman of the Greens/EFA Group in the European Parliament.

Groenen in het Europees Parlement lanceren klokkenluidersplatform EU-leaks

BRUSSEL, 27 september - Vanaf vandaag biedt GroenLinks in het Europees Parlement een plek aan waar klokkenluiders veilig en volledig anoniem informatie kunnen achterlaten om misstanden met Europese besluitvorming of wetgeving aan de kaak te stellen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat dankzij EU-leaks informatie boven tafel komt die het algemeen belang dient.

Briefing: Internationale aanpak luchtvaartemissies dreigt aanfluiting te worden

BRUSSEL, 27 september - Een van de belangrijkste afspraken in het Verdrag van Parijs is dat landen gaan proberen om opwarming van de aarde tot anderhalve graden te beperken. Die belofte is onmogelijk na te leven als de uitstoot van luchtvaart niet snel aan banden gelegd wordt. Hét moment waarop dat moet gebeuren is de ‘39th session of the ICAO Assembly' die eind deze maand plaatsvindt.

Europarlementariërs Greens/EFA lanceren digitaal platform voor klokkenluiders

Beste correspondent,

De allereerste bijeenkomst van de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van PanamaLeaks - officieel de onderzoekscommissie naar witwassen, belastingontwijking en belastingontduiking  (PANA) – zal dinsdag 27 september plaatsvinden in het Europees Parlement. De commissie zal onderzoeksjournalisten van de ICIJ horen die de Panama Papers publiceerden. De sessie is te volgen via livestream.

Sargentini op fact finding mission in Gambia

BRUSSEL, 20 september 2016 - Binnenkort zijn er verkiezingen in Gambia, een land waar mensenrechten zwaar onder druk staan. De mensenrechtencommissie van het Europarlement is daarom deze week op fact finding mission om de huidige stand van het land te onderzoeken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt met presidentskandidaten en vele vertegenwoordigers van vrouwenbewegingen, homobewegingen en andere burgerrechtenorganisaties. Sargentini wil meer te weten komen over de situatie daar, mede in het licht van het vluchtelingenvraagstuk.

Europarlement eist verbetering rechtstaat Polen

STRAATSBURG, 13 september - Het Europarlement is niet te spreken over de manier waarop de nieuwe regering in Polen de rechtstaat in het land uitholt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini werkt samen met andere Europarlementariërs aan een resolutie die de Europese Commissie steunt om het afglijden van fundamentele rechten in Polen te voorkomen.

Europees Parlement ratificeert klimaatverdrag

BRUSSEL, 8 september - Het klimaatverdrag dat afgelopen jaar in Parijs gesloten werd, is door de milieucommissie van het Europees Parlement geratificeerd. Daardoor is Europa weer een stap dichter bij ratificatie. Bas Eickhout, coördinator van de Groenen voor klimaatbeleid, schreef mee aan dit rapport en wil snelle ratificatie.

SNOWDEN – Uitnodiging voor exclusieve voorpremière

Woensdag 7 september, 19.00u
Cinema Vendôme, Waversesteenweg 18, 1050 Elsene (Brussel)

Met nagesprek tussen Edward Snowden en Europarlementariër Jan Philipp Albrecht

Aanmelden via clara.fecke@europarl.europa.eu

Parlementaire enquête Dieselgate: Oud-eurocommissarissen op hoorzitting

BRUSSEL, 5 september - Maandag leggen de Europarlementariërs in de EMIS-commissie (de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar dieselgate) de focus op de periode 2009-2014, met hoorzittingen met voormalig eurocommissaris Janez Potočnik (Milieu) en voormalig eurocommissaris Antonio Tajano (Industrie), nu Europarlementariër voor de christendemocraten. Potočnik was als milieucommissaris verantwoordelijk voor luchtkwaliteit, Tajani voor de vermindering van de uitstoot van wegvervoer.

Nieuwe ontwikkelingen in Dieselgate

BRUSSEL, 1 september 2016 - Na eerdere beschuldigingen vanuit het Duitse Ministerie aan het adres van Fiat, meldt de Duitse krant Wirtschafswoche nieuwe ontwikkelingen. Het Duitse Transportministerie claimt dat ze nieuwe bewijzen vonden van sjoemelsoftware in Fiats, en stuurde een brief aan de Italiaanse overheid en aan de Europese Commissie met de vraag verdere stappen te ondernemen.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.