maart 2017

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Europees Parlement stemt in met wetsvoorstel GroenLinks tegen conflictmineralen

STRAATSBURG, 16 maart - Het Europees Parlement keurde donderdag een Europese wet goed die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. Europarlementariër Judith Sargentini zat aan de onderhandelingstafel en kreeg steun voor bindende in plaats van vrijwillige maatregelen.

Circulaire Economie: Europees Parlement toont ambitie

STRAATSBURG, 14 maart - Van het Europees Parlement moet de Europese afvalwetgeving flink op de schop. “Het storten van afval is niet meer van deze tijd”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. “Het zit boordevol grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden.” Ook het verbranden van afval wil het Europees Parlement aan banden leggen. “Dit heeft gevolgen voor Nederland. Ons land is verslaafd aan afvalverbranding.”

EU besluit tot strengere regels voor wapenbezit

STRAATSBURG, 14 maart - Het Europees Parlement stemde dinsdag in met strengere regels voor wapenbezit. GroenLinks steunt de aangescherpte wet die het moeilijker maakt voor terroristen of verwarde mensen om binnen de Europese Unie aan gevaarlijke wapens te komen. GroenLinks is echter geschrokken over het feit dat de wapenlobby gehoor heeft gekregen bij rechtse partijen die nog strengere regels tegenhielden.

EU zet stappen tegen kortetermijnobsessie bij aandeelhouders

STRAATSBURG, 14 maart - Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een wet die bedrijven aanzet om in hun beleid meer rekening te houden met duurzaamheid en de bedrijfsprestaties op lange termijn. Bonussen van directeuren mogen niet langer alleen gebaseerd zijn op kortetermijnwinst en beleggers moeten beleid maken om duurzaamheid bij bedrijven aan de kaak te stellen.

Lidstaten dreigen eigen afspraken hervestiging niet te halen

BRUSSEL, 2 maart - De eerste verjaardag van de Turkijedeal is deze maand en de hervestiging van vluchtelingen die in Griekenland en Italië zitten, moet deze zomer zijn afgerond. Vandaag rapporteert de Europese Commissie over de voortgang en die is wat betreft GroenLinks-Europarlementariër Sargentini teleurstellend.

"Deze winter zagen we lekkende tenten en ontwrichte Griekse eilanden. De lente breekt bijna aan en lidstaten blijven maar treuzelen en excuses zoeken om niet te voldoen aan de afspraak deze mensen over Europa te verdelen."

GroenLinks wil fundamentele discussie over Europa

BRUSSEL, 1 maart - De Europese Commissie presenteert vandaag haar scenario’s voor de toekomst van de Europese Unie. GroenLinks hoopt dat dit een fundamentele discussie over Europa in de lidstaten aanzwengelt.

Bas Eickhout: “Dit is een relevante analyse die misschien zelfs Mark Rutte nog aan het denken gaat zetten over Europa. GroenLinks deelt de urgentie die Juncker in zijn analyse maakt. De EU krijgt te maken met een nieuwe wereldorde, demografische verandering, digitalisering en klimaatverandering. Voor al deze uitdagingen is Europese samenwerking onmisbaar.”

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.