april 2017

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Sargentini wil Europese actie: ‘Kledingmerken weten zelf vaak niet wie kleding maakt’

BRUSSEL, 27 april - Vier jaar nadat de kledingfabriek Rana Plaza instortte, waarbij 1138 mensen omkwamen, weten veel kledingmerken nog steeds niet hoe hun kleding gefabriceerd wordt. Voor GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is de tijd van vrijwillige initiatieven voorbij en wordt het tijd voor Europese actie. Een meerderheid van het Europarlement is het met haar eens.

Sociaal Europa van de Europese Commissie is te vrijblijvend

BRUSSEL, 26 april – De Europese Commissie presenteerde vandaag twee voorstellen voor een socialer Europa: een Europese pijler van sociale rechten en een toekomstvisie op de sociale dimensie van de Europese Unie. Voor GroenLinks is de aanpak van sociale onzekerheid een van de urgente opdrachten voor de Europese Unie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout verwelkomt daarom dat de Europese Commissie een lijn uitzet, maar hij mist kritische zelfreflectie op de sociale gevolgen van het huidige beleid.

Hongarije: Voor GroenLinks is de maat vol

BRUSSEL, 26 april  – Onder de scepter van Viktor Orbán is Hongarije steeds verder aan het afdrijven van een gezonde democratie naar een autoritair regime. Buitenlandse NGO's worden in een kwaad daglicht gezet, kranten worden gedwongen te sluiten, asielzoekers worden aan de grens opgesloten in containers en migranten worden vergeleken met terroristen.

Persbriefing: Aanpak misstanden in de kledingsector

Aanstaande donderdag (27 april) stemt het Europees Parlement over het initiatief rapport over de kledingsector dat de Europese Commissie oproept om met een wetgevingsvoorstel te komen om misstanden aan te pakken. GroenLinks-Europarlemenarier Judith Sargentini schreef mee aan dit ambitieuze rapport dat in de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement met een meerderheid werd aangenomen. Met dit rapport voert Sargentini de druk op bij de Europese Commissie om na een periode van uitstel en stilzitten eindelijk in actie te komen.

Sargentini onderzoekt situatie vluchtelingen in Griekenland

ATHENE, 10 april - Sargentini brengt deze week een bezoek aan Griekenland. Een jaar na het sluiten van de Turkijedeal onderzoekt Sargentini wat het effect ter plaatse is. Daarnaast wil de delegatie een beter beeld krijgen van de voortgang van herplaatsingsafspraken van de EU, de asielprocedures en de leefsituatie in de vluchtelingenkampen.

Eickhout vertaalt klimaatakkoord in Europese strategie voor transport en vervoer

STRAATSBURG, 6 april - Europarlementariër Bas Eickhout gaat aan de slag om het klimaatakkoord van Parijs te vertalen in Europese wetsvoorstellen die ervoor moeten zorgen dat de vervoer- en transportsector veel minder CO2 gaat uitsturen. Eickhout is namens het Europarlement rapporteur op dit beleidsterrein en presenteerde donderdag zijn eerste voorstellen.

Europees Parlement uit harde kritiek op Privacy Shield

STRAATSBURG, 6 april - Het Europees Parlement uit harde kritiek op het Privacy Shield. De Europese Commissie meent dat met dit akkoord de persoonsgegevens die Europeanen aan commerciële partijen toevertrouwen voldoende door de Verenigde Staten beschermd wordt. Het Europarlement trekt dat beschermingsniveau in twijfel.

Brexit: hechte relatie met VK behouden en vasthouden aan Europese waarden

Het Europees Parlement heeft zijn standpunt ingenomen over het akkoord dat gesloten moet worden om het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te regelen. GroenLinks steunde de resolutie die pleit voor een zo goed mogelijke relatie tussen VK en EU die tegelijkertijd geen enkele afbreuk doet aan Europese waarden en standaarden.

Europarlement pakt onvoldoende door met conclusies Dieselgate

STRAATSBURG, 4 april - “Of een nieuwe Dieselgate nu kan worden voorkomen valt te betwijfelen, maar in elk geval is er dankzij de enquêtecommissie veel boven tafel gekomen. Het ongedaan maken van de vervlechting van industrie met de politiek zal voor ons een van de topprioriteiten blijven.” Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming over de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie die mede op zijn initiatief werd ingesteld naar aanleiding van Dieselgate.

Europees Parlement wil enkel duurzame palmolie de EU binnenlaten

STRAATSBURG, 4 april - Als het aan het Europees Parlement ligt, komt geen palmolie meer op de Europese markt waar tropisch regenwoud voor is omgekapt. Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het dinsdag aangenomen rapport: “Langzaam maar zeker worden de geesten rijp voor het idee dat de EU haar handelsmacht kan gebruiken om misstanden in de wereld tegen te gaan. Hoog tijd.”

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.