april 2018

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Typegoedkeuring auto’s: eerste Europese wetgeving met antwoord op dieselgate

STRAATSBURG, 19 april - Vandaag nam het Europees Parlement wetgeving aan over typegoedkeuring, die de toegang van auto’s tot de Europese Markt regelt. Dit is de eerste wetgeving die (deels) antwoord biedt op het dieselgate-schandaal. Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt de wetgeving een voorzichtige stap vooruit: “Het voorstel zorgt voor meer transparantie en een robuuster markttoezicht met verplichte checks op de weg per 40.000 nieuw geregistreerde auto’s.

Europarlement stemt in met nieuwe witwaswetgeving Sargentini

STRAATSBURG, 19 april - Vandaag stemmen Europarlementariërs in met nieuwe witwasregels die onder leiding van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini zijn opgeschreven. Vlak voor kerst wist zij met de Europese ministers overeenstemming te bereiken voor het aanscherpen van regels die witwascriminaliteit en terrorismefinanciering bestrijden. Met de stemming vandaag is de wetgevende procedure nagenoeg afgerond en hebben lidstaten anderhalf jaar de tijd voor het overzetten van de Europese regels in nationale wetten.

Nieuwe EU-afvalwetgeving: Europese omslag naar kringloopeconomie is begonnen

STRAATSBURG, 18 april - “Wat me erg tevreden stemt is de omschakeling in denken over afval die de nieuwe wetgeving uitademt. Het is een bevestiging dat de omslag naar een kringloopeconomie even noodzakelijk als onvermijdelijk is,” aldus GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout in reactie op de stemming van het Europees Parlement, waarmee woensdag een pakket van nieuwe Europese afvalwetten bekrachtigd werd.

Wo 25 april: EuropaMeetup met Eickhout, Klaver en Almaci

Europa staat voor grote veranderingen in 2018. De Franse president Macron presenteerde dinsdag in het Europees Parlement zijn voorstellen voor Europa, het Duitse regeerakkoord staat vol met Europa en zelfs premier Rutte gaf onlangs toe toch een Europa-visie te hebben. Maar sturen de klassieke machtspartijen Europa de goede kant op? Maken ze Europa eerlijker en duurzamer? Of grijpen progressieve veranderingsbewegingen die overal in Europa in opkomst zijn het initiatief?

Hongarije-rapporteur Sargentini staat pal voor Europese waarden

BRUSSEL, 12 april - “Uit diverse onderzoeken van onafhankelijke internationale organisaties blijkt dat de Hongaarse rechtsstaat in hoog tempo is verslechterd door het beleid van de Hongaarse regering. De feiten liegen er niet om; ik kan niet anders concluderen dan dat ernstige schending van de Europese waarden, die we met z’n allen delen, systematisch aan de orde is.” 

Collectieve schadevergoedingsacties: Europese Commissie versterkt positie consumenten

BRUSSEL, 11 april - Een jarenlange eis van progressieve politieke partijen en consumentenorganisaties wordt ingewilligd: de Europese Commissie presenteerde woensdag een wetsvoorstel voor collectieve schadevergoedingsacties voor consumenten. Hiermee kunnen onder andere consumentenbonden namens een grote groep consumenten naar de rechter stappen als een bedrijf zich niet aan de wet heeft gehouden.

AANKONDIGING: Sargentini presenteert resultaat onderzoek rechtsstatelijkheid Hongarije 

Donderdag 12 april presenteert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini haar bevindingen over het onderzoek naar de stand van de Hongaarse democratie en rechtsstaat. Sargentini leidt dit onderzoek in opdracht  van het Europees Parlement. De hamvraag  is of de Hongaarse regering in de afgelopen jaren structureel de democratie en rechtsstaat heeft aangetast, en zo ja, of dat gevolgen moet hebben.

PERSBRIEFING: de staat van de Hongaarse rechtsstaat

BRUSSEL, 5 april - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini presenteert donderdag 12 april  in de Commissie Burgerlijke Vrijheden haar bevindingen over het door haar geleide onderzoek naar de stand van de Hongaarse democratie en rechtsstaat. De centrale vraag in dit onderzoek is of de Hongaarse regering de rechtsstaat dermate heeft afgebroken dat een artikel 7 procedure gestart moet worden.

IMO-onderhandelingen: Krijgt internationale scheepvaart eindelijk een CO2-doel?

BRUSSEL, 4 april - Van 3 tot 13 april vergadert de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie van de VN, in Londen. Op tafel ligt de vraag over de CO2-reductiedoelstelling voor de internationale scheepvaartsector. Er staat een verhit politiek debat te wachten, met een aantal ongebruikelijke landen in de hoofdrol. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reist naar Londen om er een zo ambitieus mogelijke uitkomst uit te slepen.

GroenLinks dient klacht in bij Europese Ombudsman over CO2-uitstoot luchtvaart

BRUSSEL, 4 april - GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout heeft  een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.