juni 2018

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Internationale luchtvaartafspraken CO2: Nederland moet rode lijn trekken

BRUSSEL, 28 juni - Door toedoen van de VS en Saoedi-Arabië kunnen luchtvaartmaatschappijen straks fossiele brandstoffen als ‘groen’ gaan meetellen onder het nieuw op te zetten internationale CO2-compensatiesysteem voor internationale luchtvaart (CORSIA). “De regels waar de burgerluchtvaartmaatschappij van de VN (ICAO) gisteren toe heeft besloten zijn onacceptabel. Het is tijd dat Nederland en de EU hun tanden laat zien in dit proces,” stellen Europarlementariër Bas Eickhout en Kamerlid Suzanne Kröger.

Negen voorstellen om van de eurotop een succes te maken

BRUSSEL, 28 juni - Migratie en het versterken van de eurozone, dat zijn de twee hoofdpijndossiers die donderdag op tafel liggen bij de eurotop. Slagen de Europese regeringsleiders erin om daadkrachtige besluiten te nemen om ze aan te pakken? Dit zijn de negen besluiten die ze volgens ons zouden moeten nemen om te laten zien dat ze serieus werk maken van de twee dossiers.

Steun voor Sargentini inzake rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL, 25 juni - De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement stemde maandag in met het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini over de staat van de Hongaarse democratie en rechtsstaat. Sargentini: “Collega’s van verschillende politieke achtergronden stellen dat we hier te maken hebben met een zeer ernstige situatie die we per direct moeten aanpakken. Wij komen op voor de rechten van Hongaarse burgers en Europese waarden in de EU.”

Sargentini presenteert rapport ‘migratie, het eerlijke verhaal’

Brussel, 20 juni - Het EU-beleid ten aanzien van West-Afrika is niet eerlijk, niet coherent en mist zijn doel. Dat is de conclusie van het rapport Migratie, het eerlijke verhaal dat Europarlementariër Judith Sargentini vandaag presenteerde. Samen met collega Bart Staes brengt zij een rapport dat de effecten van het EU-beleid in West-Afrika analyseert.

En dat maakt drie: EU-energiebeleid tot 2030 is rond

BRUSSEL, 20 juni - Vorige week werd al een deal bereikt op de Richtlijn Duurzame Energie, dinsdag kwamen daar twee deals bij: Een nieuwe Richtlijn op Energie-efficiëntie en een nieuwe Richtlijn voor het Beheer van de Energie Unie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Gezamenlijk vormen deze drie stukken wetgeving de ruggengraat van de Europese Energie Unie. We weten nu dat de EU 32,5 procent efficiënter om moet gaan met energie en 32 procent duurzame energie moet opwekken in 2030.

Europees Parlement sluit zwakke deal over bankenbuffers

BRUSSEL, 19 juni - De commissie Economische en Monetaire zaken van het Europees Parlement heeft vandaag haar positie ingenomen over de herziening van de kapitaaleisen van banken en de regels voor het herstel en afwikkeling van banken in nood. GroenLinks acht het pakket bij lange na niet voldoende om een nieuwe bankencrisis te voorkomen en kon het bereikte akkoord niet steunen.

Meerjarenbegroting buitenlandbeleid slecht voor armsten in de wereld

STRAATSBURG, 14 juni - De voorstellen voor de meerjarenbegroting voor buitenlandbeleid, die de Europese Commissie vandaag presenteerde, laten een nieuwe geopolitieke realiteit zien. “Tot nu toe bestond het beleid uit: democratie bevorderen, mensenrechten verdedigen en het bestrijden van armoede, maar dit dreigt naar de achtergrond te verdwijnen,” concludeert GroenLinks-Europarlementarier Judith Sargentini. Zij ziet dat de Europese Commissie er nu voor kiest om vooral migranten koste wat kost tegen te houden in plaats van hen te helpen hun land op te bouwen.

Europa scherpt doelstelling voor duurzame energie aan en stopt palmolie als biobrandstof

STRAATSBURG, 14 juni - Het Europees Parlement en EU-landen kwamen woensdagnacht tot een akkoord over nieuwe EU-wetgeving voor duurzame energie. Belangrijkste punt is dat de doelstelling voor duurzame energie in de EU voor 2030 omhoog gaat naar 32 procent. Op het specifieke punt van bio-energie was GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoofdonderhandelaar. Hij slaagde erin een uitfasering van palmolie als biobrandstof voor elkaar te krijgen.

Privacy Shield: Amerikaanse veiligheidsdiensten krijgen nog altijd bulkdata Europese internetters

STRAATSBURG, 12 juni - De Europarlementariërs van de commissie Burgerlijke Vrijheden vinden dat het zogenaamde Privacy Shield niet voldoet aan het beschermingsniveau dat vereist is onder EU-recht. Het Privacy Shield is bedoeld om bescherming te bieden aan Europese burgers als ze gebruik maken van Amerikaanse online diensten als Facebook en Google, maar het is de vraag of dat zo is, aangezien Amerikaanse geheime diensten zonder controle bij die gegevens kunnen. 

Onderzoek Europese Groenen: onverantwoordelijk handelen lidstaten maakt van Griekse eilanden openlucht gevangenis

BRUSSEL, 6 juni - Vluchtelingen die veiligheid en zekerheid zoeken en stranden op een Grieks eiland krijgen nauwelijks een humane behandeling. Dat concluderen onderzoekers in opdracht van de Europese Groene Europarlementariërs, die de gevolgen van de EU-Turkije deal hebben geanalyseerd in de hotspots op vijf Griekse eilanden - Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros.

Eickhout gaat strijd aan tegen dumpen afval en afgedankte visnetten door schepen

BRUSSEL, 4 juni - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wil ervoor zorgen dat een van de belangrijkste bronnen achter plastic en ander afval in de Europese zeeën aangepakt wordt: scheepvaart. Aanstaande dinsdag komt het rapport van Eickhout uit waarin hij zijn wetgevende voorstellen presenteert. Eickhout is hoofdonderhandelaar namens de milieucommissie van het Europees Parlement op de herziening van de Richtlijn omtrent Havenontvangstvoorzieningen voor Scheepsafval (PRF-directive).

Europese Commissie laat kansen liggen voor verduurzaming landbouw

BRUSSEL / DEN HAAG, 1 juni - “De toekomst van de landbouw is groen. Je zou verwachten dat de Europese Commissie daar vol op inzet. De ontwikkelingen rond ons eten, zoals het verzet tegen pesticiden en het grote aandeel van de landbouw in ons klimaatprobleem, schreeuwen daarom.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.