januari 2019

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Europese Groenen krijgen steun voor verplichte lobbytransparantie in Europees Parlement

BRUSSEL, 31 januari - Dankzij voorstellen van de Groene fractie in het Europees Parlement moeten Europarlementariërs voortaan verplicht openheid verschaffen over hun contacten met lobbyisten. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met deze stap richting meer transparantie.

Eickhout: “Eindelijk moeten Europarlementariërs openheid van zaken geven over hun contacten met lobbyisten. Zo maken we voor Europeanen zichtbaar welke belangen volksvertegenwoordigers behartigen.” 

Hongarije-rapporteur Sargentini roept nieuwe EU-voorzitter Roemenië op tot actie tegen Hongarije

BRUSSEL, 30 januari - “Het wordt hoog tijd dat de Europese ministers aan de slag gaan met de Hongarije-resolutie van het Europees Parlement." Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Er zijn nu maanden verstreken en de situatie in Hongarije verslechtert iedere dag. Hoewel de EU verplicht is de rechten van mensen te beschermen, ontbreekt het aan concrete maatregelen tegen de Hongaarse regering. Daarom roep ik de nieuwe Roemeense voorzitter op zijn verantwoordelijkheid te nemen en met spoed Hongarije op de agenda te zetten.”

Multinationals grote winnaar in onderzoek naar belastingpraktijken in EU-lidstaten

BRUSSEL, 22 januari - Uit onderzoek in opdracht van de Europese Groenen blijkt opnieuw dat Nederland een waar belastingparadijs is voor grote bedrijven. Volgens de wet geldt voor deze bedrijven een winstbelastingtarief van 25 procent. Het effectieve tarief ligt volgens dit onderzoek slechts op 10 procent.

Sargentini presenteert nieuwe Europese wet Humaan en Effectief Terugkeerbeleid

Brussel, 18 januari - ‘Bij een verantwoord asielbeleid hoort een terugkeerbeleid. Hierbij staan vrijwillige terugkeer en perspectief op het opbouwen van een nieuw leven in hun vaderland voorop zodat mensen uit vrije wil en met opgeheven hoofd naar huis kunnen. Dat werkt beter en is ook goedkoper.´ Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, die rapporteur is op de herziening van de huidige Europese wet.

Onderzoekscommissie Europees Parlement: EU-toelatingsprocedure pesticiden te laks

STRAATSBURG, 16 januari - “Wat we al vermoedden, blijkt te kloppen”, stelt GroenLinks- Europarlementariër Bas Eickhout. “De Europese toelatingsprocedure voor pesticiden moet veel strikter en transparanter.” Op initiatief van de Europese Groenen is een jaar geleden een speciale onderzoekscommissie ingesteld die de EU-toelatingsprocedure voor glyfosaat en andere pesticiden tegen het licht heeft gehouden. Woensdag zijn de bevindingen en eisen van deze commissie aangenomen tijdens de plenaire zitting in het Europees Parlement. 

Transportcommissie Europarlement voorkomt uitholling arbeidsvoorwaarden vrachtwagenchauffeurs

Brussel, 10 januari - De transportcommissie van het Europees Parlement heeft weten te voorkomen dat de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs worden verslechterd. De transportcommissie stemde tegen voorstellen van de Europese Commissie om de rechten van vrachtwagenchauffeurs uit te hollen.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.