maart 2019

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Studie: Russische geopolitiek via kernenergie vereist tegenactie

BRUSSEL, 21 maart - De meeste problemen rond kernenergie staan relatief goed op de radar: gigantische kosten, veiligheid, afval. Er is echter veel minder bekend over de link met Russische politieke invloed in de EU. Helemaal in Centraal en Oost-Europa dreigt dit probleem, zoals een vandaag verschenen studie aantoont.

Europese Christendemocraten schorsen Fidesz-partij Viktor Orbán

BRUSSEL, 20 maart - De EVP, de partij van Europese Christendemocraten waartoe ook het Nederlandse CDA en de Duitse CDU en CSU behoren, heeft vandaag besloten de Hongaarse regeringspartij van Viktor Orbán, Fidesz, te schorsen.

Europees Openbaar Ministerie: Judith Sargentini onderhandelt over nieuwe hoofdaanklager

Brussel, 19 maart - GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini maakt deel uit van een driekoppige delegatie van het Europees Parlement die morgen met de Europese ministers gaat onderhandelen over wie aan het hoofd komt van het nieuwe Openbaar Ministerie van de Europese Unie. Dit Europees Openbaar Ministerie (EOM) wordt op zijn vroegst eind 2020 operationeel en heeft als taak grootschalig en grensoverschrijdend misbruik van EU-geld aan te pakken.

Europarlement kritisch op afkeuring zwarte lijst risicolanden witwassen- of terrorismefinanciering

STRAATSBURG, 14 maart - "Europese ministers hebben hun mond vol over het aanpakken van witwassen en terrorismefinanciering. Maar wanneer er een concrete maatregel op tafel ligt serveren ze die af", aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Wij hebben het hier over het beschermen van onze Europese samenleving tegen criminelen en terroristen."

Handelsakkoord EU-VS: Europa moet zich niet door Trump laten chanteren

STRAATSBURG, 14 maart - “Trump stapte uit het klimaatakkoord van Parijs en dreigt Europa met hoge importtarieven. Het is onwenselijk dat de Europese Unie onder deze omstandigheden onderhandelingen begint met de Verenigde Staten over een nieuw handelsakkoord.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stemt vanmiddag tegen het voorgestelde onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie.

Europees klimaatdebat: dynamiek van de straat komt in plenaire vergaderzaal Europarlement

STRAATSBURG, 13 maart - Woensdagochtend nemen de Europarlementariërs van alle fracties, waaronder GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout namens de Europese Groenen, het woord tijdens een groot klimaatdebat in het Europarlement. Dankzij de inzet van de Europese Groenen zitten scholieren die verspreid over Europa actief zijn in klimaatstakingen, op de tribune. Er staat wat op het spel. Donderdag stemt het Europarlement over het voorstel van de Groenen om de Europese CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 op te hogen van min 40% naar minstens min 55%.

GroenLinks bekritiseert gebrek aan daadkracht bij belasting techgiganten

STRAATSBURG, 12 maart - “De EU faalt in het eerlijk belasten van multinationals”. Dat constateert Europarlementariër Bas Eickhout nadat de Raad van Ministers van Financiën vandaag opnieuw geen overeenstemming bereikte over het voorstel van de Europese Commissie om techgiganten zoals Google, Facebook en Apple effectief te belasten. Zelfs over compromisvoorstellen voor een afgezwakte variant konden EU-landen het niet eens worden nadat in december ook al geen akkoord bereikt werd.

GroenLinks zorgt voor belangrijke stap vergroening financiële sector

STRAATSBURG, 11 maart - Op voorstel van rapporteur Bas Eickhout hebben Europarlementariërs vandaag voor een wet gestemd voor maatregelen om de financiële sector te vergroenen. De ambitieuze voorstellen van GroenLinks om groene investeringen te stimuleren, haalden een meerderheid. Een krappe rechtse meerderheid verzwakte echter de voorstellen om ook vervuilende investeringen te ontmoedigen. Naar verwachting komt er in april een nieuwe kans voor het hele parlement om de wet verder aan te scherpen.

Rechter geeft Groene Europarlementariërs gelijk: glyfosaatstudies moeten openbaar

BRUSSEL, 7 maart - Het Europees voedselagentschap EFSA moet de studies naar de gezondheidsrisico’s van bestrijdingsmiddel glyfosaat openbaar maken, dat bepaalde de Europese rechter donderdag. “De rechter stelt terecht dat het publiek belang belangrijker is dan de commerciële belangen van chemiereuzen als Monsanto. De uitspraak van vandaag is een overwinning in onze strijd voor meer openheid in het toelatingsproces van producten met mogelijke schade voor onze gezondheid of voor het milieu,” stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.