juli 2019

Kun je niet vinden wat je zoekt? Hier staan alleen persberichten vanaf februari 2013. Op de website van GroenLinks staat veel meer informatie.

 

Portefeuilleverdeling: GroenLinks-Europarlementariërs aan de slag om Europa groener en eerlijker te maken

STRAATSBURG, 2 juli - De Groene fractie in het Europees Parlement heeft de indeling van de parlementscommissies vastgesteld. GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout, Tinke Strik en Kim van Sparrentak hebben goede uitgangsposities om hun stempel te drukken op wetgeving om Europa groener en eerlijker te maken.

Bas Eickhout vicefractievoorzitter Groenen in Europees Parlement

Brussel, 12 juni – GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is woensdag herkozen tot vicefractievoorzitter en penningmeester van de Groenen in het Europees Parlement. Tevens is Eickhout aangewezen om namens de Groenen te onderhandelen met andere politieke fracties over het klimaat- en milieudeel van het werkprogramma voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

GroenLinks: Verbied donaties van bedrijven aan Europese politieke partijen

DEN HAAG, 17 mei - “Europese politieke partijen moeten niet langer geld aan kunnen nemen van bedrijven die belang hebben bij de uitkomst van stemmingen in het Europees Parlement.” Dat stelt Bas Eickhout, lijsttrekker voor GroenLinks en de Europese Groenen. “De invloed van bedrijven op politieke besluitvorming is veel te groot. Dit geldt voor Nederland, maar zeker ook voor Europa.” GroenLinks wil dat de nieuwe Europese Commissie donaties en betalingen van bedrijven aan Europese politieke partijen helemaal verbiedt. 

Klimaatcollege Bas Eickhout live op internet

GRONINGEN, 16 mei – Vanuit een uitverkocht Groninger Forum geeft GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout vrijdagavond (17 mei, 20u) het grootste klimaatcollege van Nederland. Eickhout, de klimaatwetenschapper die de politiek inging, keert weer terug naar zijn oude vak. Speciaal voor de campagne organiseerde GroenLinks drie klimaatcolleges waarin Bas de staat van het klimaat bespreekt. Omdat het college in Groningen zo snel uitverkocht was, besloot GroenLinks om het te livestreamen.

Bas Eickhout schrijft Klimaatmanifest

Op donderdag 9 mei, de Dag van Europa, presenteert klimaatwetenschapper en GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout in Nieuwspoort zijn nieuwste boek Klimaatmanifest: hoog tijd voor een doorbraak in Europa. Eickhout stelt in dit manifest tien klimaatmaatregelen voor.

Twee voorbeelden van maatregelen die Eickhout wil invoeren:

Na auto’s ook CO2-uitstootnormen voor zware vrachtwagens

STRAATSBURG, 18 april - De CO2-uitstoot van nieuwe vrachtwagens en andere zware bedrijfswagens moet omlaag. Tegen 2025 met 15 procent, en tegen 2030 moet de CO2-uitstoot zware vrachtwagens 30 procent minder zijn ten opzichte van 2019. Donderdag stemde een overweldigende meerderheid van het Europees Parlement in met deze eerste CO2-emissienormen voor vrachtwagens en andere zware vrachtvoertuigen.
 

Groenen maken Europees investeringsfonds duurzamer

STRAATSBURG, 18 april - Donderdag stemde het Europees Parlement in met het investeringsfonds InvestEU, de opvolger van het Juncker-investeringsplan. Dankzij inspanningen van de groene fractie moet ten minste 55% van de infrastructuurprojecten die uit dit fonds gefinancierd wordt, bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Ook moet elke investering die vanuit het fonds gedaan wordt op duurzaamheid gecontroleerd worden.
 

Extra geld voor maatschappelijke organisaties in EU-lidstaten

STRAATSBURG, 17 april - “NGO’s en burgerinitiatieven die de Europese waarden uitdragen moeten daarom financieel ondersteund worden in hun werk”, aldus Europarlementariër en Hongarije-rapporteur Judith Sargentini. Op initiatief van de Groenen wordt dat nu vastgelegd in de meerjarenbegroting van de EU.

Bas Eickhout tevreden over meer transparantie op glyfosaat en andere pesticiden

STRAATSBURG. 17 april - Er komt meer openheid over chemische producten die gebruikt worden in voedsel (zoals additieven) en in de voedselproductie (zoals pesticiden). Woensdag bekrachtigde het Europees Parlement een wetsherziening die hiervoor moet zorgen. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het resultaat: “De succesvolle rechtszaak van de Europese Groenen zorgde er al voor dat studies over de toelatingseisen van glyfosaat op de EU-markt vrijgegeven worden.

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.