[persbericht] GroenLinks ontstemd over verscherpte beveiliging Europarlement

BRUSSEL, 6 maart - De kantoren van Europarlementariërs zullen niet langer toegankelijk zijn voor journalisten, lobbyisten en burgers. Althans, als het aan het Presidium van het Europees Parlement ligt. Komende week dreigt een besluit om met 111 glazen schuifdeurtjes het Parlement in veiligheidszones te verdelen goedkeuring te krijgen. Daardoor zullen de kantoren van de Parlementariërs alleen maar voor hun medewerkers toegankelijk zijn. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is zeer ontstemd over deze beperking van persvrijheid.
 
Sargentini: "Een slecht plan: onhandig, onnodig en bovendien duur. Democratie hoort zo transparant mogelijk te zijn en bereikbaarheid van een volksvertegenwoordiger is essentieel."
 
De veiligheidszones in het Europees Parlement worden met glazen schuifdeuren bewerkstelligd. Om door een poortje te kunnen zullen journalisten, lobbyisten of andere bezoekers via een intercom contact kunnen leggen met de assistent van een parlementariër. Deze moet vervolgens de bezoeker naar de parlementariër begeleiden en daarna weer door het poortje naar buiten laten.
 
Sargentini: "Journalisten moeten de democratie kunnen controleren en ik verzet mij er dan ook tegen dat zij voortaan alleen onder begeleiding op mijn kamer kunnen komen."
 
Sargentini wijst erop dat journalisten al accreditatie nodig hebben om het gebouw in te kunnen, terwijl bezoekers zich moeten inschrijven voordat ze toegang krijgen tot het Parlement. "Dat lijkt mij meer dan voldoende," aldus Sargentini die hoopt haar collega´s te overtuigen dit plan van tafel te krijgen. Sargentini wil dat Schulz dit besluit voorlegt aan het gehele parlement.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Contact Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of
+32 228 37881 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb140

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.