Bas Eickhout wordt rapporteur wetgeving duurzaam beleggen

BRUSSEL, 11 juli - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is aangesteld als rapporteur van het Europees Parlement voor het definiëren van duurzame beleggingen. Hij leidt de behandeling in het Europees Parlement en de onderhandelingen met de Raad van Ministers van een Europese wet die investeringen in een duurzame richting moeten duwen.

Eickhout: “De financiële sector is onmisbaar om het klimaatakkoord van Parijs en de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te halen. Maar we gaan het grote geld alleen in de goede richting duwen als de politiek de weg wijst.”

GroenLinks dringt sinds jaren bij de Europese Commissie aan op verduurzaming van het financiële systeem. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis gaf in maart van dit jaar gehoor aan deze oproep en presenteerde een actieplan voor sustainable finance. In mei volgde een wetsvoorstel voor een raamwerk voor duurzame beleggingen (ook wel een taxonomie genoemd). De definities van duurzame economische activiteiten kunnen vervolgens gebruikt worden door private en publieke financiële spelers. Op die manier wordt voorkomen dat aandelen of obligaties die als ‘groen’ geadverteerd worden, in werkelijkheid vervuilende activiteiten financieren.

Eickhout wil echter ook de discussie aangaan over hoe het raamwerk ervoor kan zorgen dat duurzaam investeren mainstream wordt. “We moeten uitkijken dat we alleen een niche creëren van duurzame beleggingen. Deze wetgeving moet er ook aan bijdragen dat juist de grote geldstromen van grijs naar groen worden verlegd.”

Eickhout presenteert in het najaar zijn wijzigingsvoorstellen aan de commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1528

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.