Deze week in het Europees Parlement: prioriteiten van 12 tot en met 15 janauri

Het Europees Parlement komt voor het eerst in het nieuwe jaar bijeen in Straatsburg voor een plenaire sessie. Dit zijn de onderwerpen die op de agenda staan:

Charlie Hebdo
Net als iedereen, is GroenLinks zeer geschrokken van het nieuws over de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, woensdag in Parijs. Samen met alle partijen staan we in Straatsburg stil bij deze tragische gebeurtenis, niet alleen voor familie en vrienden van de slachtoffers, maar voor alle Parijzenaren, Fransen en eigenlijk voor iedereen die zich in zijn vrijheid voelt aangetast. Terroristen willen samenleven ontwrichten. Het is hun doel om ons mee te trekken in een neerwaartse spiraal van haat en geweld. Meer haat leidt tot meer geweld en weer tot meer haat. GroenLinks doet daar niet aan mee.

GroenLinks staat voor onze Europese waarden die tegelijk de reden is dat zoveel mensen uit conflictgebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika de levensgevaarlijke oversteek naar Europa maken. De aanslag in Parijs maakt ons alleen maar standvastiger om deze te verdedigen.

Europees Parlement bespreekt afluisterpraktijken AIVD
Op initiatief van Judith Sargentini bespreekt het Europees parlement het afluisteren van advocatenkantoor Prakken D´Oliveira wat in december bekend werd. Sargentini stelt mondelinge vragen aan de Europese Commissie. Zij wil actie van Frans Timmermans omdat fundamentele rechten worden geschonden met deze afluisterpraktijken. Burgers moeten vertrouwelijk met hun advocaat kunnen spreken: het meeluisteren van Justitie schaadt de rechtstaat waarin wij leven. Eerdere berichtgeving over dit onderwerp staat op onze website.

Werkprogramma Europese Commissie
Bas Eickhout is namens de Groene fractie in het Europarlement de onderhandelaar over de resolutie die het Europarlement zal aannemen om het werkprogramma van de Europese Commissie te wijzigen. De ontwerpresolutie van de Groenen is uiterst kritisch over het geringe duurzaamheidsgehalte van de plannen van Juncker en Timmermans. De Groene fractie verlangt onder meer dat de wetsvoorstellen van de vorige Commissie voor schonere lucht en een circulaire economie niet van tafel worden geveegd. Anders dreigt nodeloze vertraging bij de aanpak van deze urgente vraagstukken. Eerdere berichtgeving over het werkprogramma staat op onze website.

Presentatie EnergieUnie
De Europese Groenen presenteren deze week hun ideeën over de EnergieUnie. GroenLinks schreef eerder al een plan voor de Groene EnergieUnie en de Europese Commissie zal begin februari met voorstellen komen. De Groenen willen de EnergieUnie  op duurzame wijze bouwen: zon en wind zijn essentieel om onafhankelijk te worden van dubieuze regimes en stimuleren innovatie en werkgelegenheid.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb643

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.