Eickhout scherpt regelgeving biobrandstoffen aan

STRAATSBURG, 23 oktober - Het gebruik van palmolie en andere landbouwgewassen voor biobrandstoffen wordt aan banden gelegd. Het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout over bio-energie kon maandagavond op steun rekenen van de milieucommissie. Bovendien moet het aandeel duurzame energie in Europa van 27 naar minstens 35 procent in 2030 inclusief aparte doelstelling per lidstaat. De stemming verliep echter teleurstellend wat betreft de bijstook van biomassa in kolencentrales, dat wordt niet onder strengere duurzaamheidseisen geplaatst.

“Een hogere doelstelling voor duurzame energie, en bindend voor lidstaten, dat is een goede uitkomst.” Het rapport van Eickhout gaat ook in op het gebruik van biobrandstoffen in transport. “Het is van de zotte dat wij palmolie importeren en hier met subsidie in de brandstoftank mikken. De milieucommissie wil daar een verbod op vanaf 2021.”

Ook andere gewassen die gebruikt worden als biobrandstoffen kunnen enorm schadelijke gevolgen hebben voor het klimaat en ook daar wil Eickhout regels voor. “Biobrandstoffen moeten bewijzen dat ze voldoende CO2-besparingen opleveren zonder nadelige effecten op mens en natuur. Biobrandstoffen die niet door de ambitieuze criteria komen, worden stapsgewijs uitgefaseerd en zijn in 2030 volledig verdwenen."

“Duurzame energie moet wel echt duurzaam zijn. Wat betreft duurzame bio-energie afkomstig van biomassa in elektriciteitscentrales, zie ik nog kromme zaken. Bomen worden in de VS gekapt om in Europa in kolencentrales bijgestookt te worden. Dat pakt de milieucommissie helaas niet aan. Er moet echter nog een plenaire stemming plaats vinden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, ik geef nog niet op.”

In januari 2017 stemt het voltallige Europese Parlement over het rapport van Eickhout. Daarna zullen de onderhandelingen beginnen met de lidstaten.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1330

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.