EU-klimaatbeleid: Teleurstellend Commissievoorstel nationale reductiedoelstellingen

BRUSSEL, 20 juli - “Als het aan de Europese Commissie ligt dan mogen lidstaten zich letterlijk achter bomen gaan verschuilen bij de aanpak van klimaatverandering,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

De Europese Commissie kwam  woensdag met een voorstel waarin nationale doelstellingen voor 2021-2030 worden vastgelegd voor de reductie van broeikasgassen die niet onder het Europese emissiehandelssysteem vallen - de zogenaamde Effort Sharing Regulation. Deze bindende nationale doelstelling gelden onder andere voor de uitstoot van transport, gebouwen, landbouw en afval. Bij elkaar zorgen deze sectoren voor ongeveer zestig procent van de totale uitstoot in Europa.

Eickhout is teleurgesteld in het voorstel dat nu op tafel ligt: “Een half jaar geleden zijn klimaatafspraken in Parijs gemaakt. De EU heeft zich daar verbonden aan doelstellingen die enkel behaald kunnen worden door een fiks aantal versnellingen bij te schakelen. Helaas zien we nu dat de Europese Commissie met beleidsvoorstellen komen die doen alsof de COP21 nooit heeft plaatsgevonden. Als we het tempo van dit voorstel volgen dan blijven we niet onder de twee graden.”

Eickhout maakt zich ernstig zorgen over het feit dat de Europese Commissie voorstelt om permanente uitstoot van fossiele brandstoffen te compenseren door tijdelijke opslag van CO2 in bodem en bomen te stimuleren. Landen kunnen bijvoorbeeld ‘credits’ verdienen voor het planten van bomen, waardoor ze hun CO2-uitstoot minder hoeven terug te dringen.

“Dit is een volkomen verkeerde aanpak. Om een simpel voorbeeld te geven: één bosbrand en alle opgeslagen CO2 is weer terug in de atmosfeer. Ik ben absoluut voor het stimuleren van bosgroei, maar het mag nooit een excuus zijn om andere sectoren uit de wind te houden. Alle economische sectoren moeten verplicht worden hun uitstoot te verminderen. Dat is goed voor innovatie en goed voor het klimaat,” stelt Eickhout.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1046

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.