EU-wetgeving luchtkwaliteit laat Europeanen in de steek

STRAATSBURG, 23 november - Vuile lucht leidt tot hoge sterftecijfers en grote economische schade en het trekt zich niets aan van landsgrenzen. GroenLinks pleit al jaren voor een daadkrachtige aanpak van luchtvervuiling. “Helaas is de wet waarover het Europees Parlement stemt een lege huls geworden”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. “Het is geen verbetering van de huidige situatie, sterker nog: eisen voor de uitstoot van landbouw zijn fors uitgehold.”

De landbouwlobby heeft haar werk goed gedaan: de voorgestelde regelgeving grijpt niet in bij de uitstoot van methaan. En dat terwijl in een stad als Londen, die gebukt gaat onder zware luchtvervuiling, een belangrijk deel van die vervuiling door intensieve veeteelt komt. “EU-leiders verdedigen hun bio-industrie ten koste van de volksgezondheid van hun eigen inwoners. Treurig”, constateert Eickhout.

Het Europarlement streed voor vier punten om zinvolle wetgeving te garanderen: op ambitieniveau, voor tussentijdse controlemomenten, geen uitzonderingsclausules en aanpak van de methaanuitstoot. Eickhout: “Uiteraard begrijp ik dat je bij onderhandelingen niet alles kan binnenhalen wat je wilt. Maar het kan ook niet zo zijn dat je alles waarvoor je strijdt weggeeft, maar dat is wat met deze wetgeving gebeurd is.”

Door een volledig gebrek aan solidariteit tussen EU-lidstaten en onverschilligheid van veel regeringsleiders, is de wet over luchtkwaliteit, waarover het Europees Parlement woensdag stemt, uitgekleed. "Deze wetgeving doet nauwelijks meer dan business-as-usual en geeft daardoor geen enkele stimulans voor de ontwikkeling van schone technologieën. De volksgezondheid en het duurzame bedrijfsleven hebben hier niets aan. GroenLinks stemt daarom tegen,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout die bij onderhandelingen namens de Europese Groenen aan tafel zat.

De meeste nationale regeringen wilden er vanaf komen zonder enige verplichtingen. “Naar buiten toe hebben milieuministers de mond vol over het aanpakken van luchtvervuiling, maar achter gesloten deuren doen ze er alles aan om te voorkomen dat ze daad bij woord moeten voegen. Als Europees Parlement mag je daar niet in meegaan. Helaas vrees ik dat de wet vandaag wel aangenomen wordt. Nationale regeringen komen daardoor weg met hun schandalige houdingen,” stelt Eickhout.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1110

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.