Europarlement scherpt maatregelen tegen belastingontwijking aan

STRAATSBURG, 12 juni - De economiecommissie in het Europees Parlement stemde vandaag over het rapport country-by-country reporting (CBCR). Deze wetgeving verplicht bedrijven in jaarverslagen per land de financiële activiteiten in een bepaalde lidstaat op te nemen. Door bedrijven te verplichten om wel deze informatie te geven, wordt transparant of bedrijven fatsoenlijk belasting betalen en of hun winstbelasting in redelijke verhouding staat tot hun economische activiteiten. Voor de Groenen is dit een essentieel onderdeel in de strijd tegen belastingontwijking. Het resultaat vandaag voldeed helaas daar nog niet aan.

Eerder wisten de Groenen al via een amendement de CBCR-wetgeving te verbeteren. Bas Eickhout constateert dat er stappen gezet zijn maar dat bij de plenaire stemming het rapport alsnog verbeterd moet worden. “We zien een flinke verbetering van de huidige situatie waarin multinationals geen enkele openheid aan het publiek hoeven te geven. De achterdeurtjes die de rechtervleugel in het rapport wisten te fietsen noodzaakten  ons echter om geen steun te verlenen om met de Raad de onderhandelingen te starten. Wij hopen dit in het plenaire debat alsnog te repareren."

Het rapport stelt dat per bedrijf per EU- land, en voor een aantal andere risicolanden, financiële informatie openbaar moet worden, en dit tot 4 jaar terug. GroenLinks eist volledige transparantie van bedrijven, maar in de economie commissie bleek een meerderheid toch nog diverse uitzonderingen te willen toestaan. “Na alle schandalen van de afgelopen jaren verwacht je dat politici niet langer uitzonderingen toestaan. Want je weet dat dit alleen maar werkverschaffing is voor accountantskantoren om een route te vinden voor multinationals om belasting te ontwijken.”

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1264

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.