Europarlement wil verbod op pulsvisserij

STRAATSBURG, 16 januari - “Nederland heeft zijn hand overspeeld.” Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming over nieuwe technieken in de Europese Visserij. Het Europees Parlement pleit voor een verbod op pulsvissen bij de onderhandelingen met lidstaten. Dit is tegen het zere been van Nederland dat zwaar investeerde in deze vorm van vissen.

Eickhout: “Nederland heeft veel meer vergunningen afgegeven dan Europees was afgesproken. Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder andere Frankrijk die daardoor hun viswater leeggevist ziet worden door Nederlandse schepen.” De lichtere puls-schepen kunnen namelijk in wateren komen die eerst enkel voor kleinschalige visserij was voorbehouden.

Eickhout is een voorstander van het tot nu toe geldende akkoord om vijf procent van de vloot uit pulsvisserijboten te laten bestaan. Nederland had daarop een omstreden uitzondering bedongen van tien procent, maar zit de facto op een percentage van bijna dertig procent.

Ten opzichte van het vissen middels boomkor kent pulsvissen het voordeel dat bijvangst beperkt wordt en brandstof bespaart. Eickhout vindt het van belang dat daarom in de praktijk wordt aangetoond wat de effecten zijn van pulsvissen op langere termijn. 

“Met een bescheiden toelating van deze vorm van vissen kan grondig onderzoek gedaan worden naar de mogelijke schadelijke lange termijn effecten van deze vismethode. Blijkt zulke schade er niet te zijn, dan is er een goede wetenschappelijke onderbouwing om vervolgens de puls breder te gaan toepassen.” Eickhout betreurt ten zeerste dat, als het uiteindelijk op een verbod uitdraait, deze optie vervalt. Eerst zullen nog de onderhandelingen met lidstaten plaatsvinden.

GroenLinks stemde uiteindelijk niet in met het rapport omdat onder andere de regelgeving op de vangst van ondermaatse vissen verzwakt wordt als het aan het Europarlement ligt. 

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1394

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.