Europarlementariër Bas Eickhout: Vetorecht bij belastingontwijking speelt multinationals in de kaart

Brussel, 4 december Weer laten de ministers van Financiën van de EU-landen kansen lopen om grote techbedrijven net als iedereen fatsoenlijk belasting te laten betalen. Dat zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout nadat de 28 ministers er vandaag niet in zijn geslaagd een akkoord te bereiken over het voorstel van de Europese Commissie voor een belasting op digitale diensten.

In maart 2019 buigen de ministers zich over een mogelijk afgezwakte versie van de belasting. Eickhout pleit voor een andere Europese besluitvorming om de macht van bedrijven in te perken.

‘De grootste en machtigste bedrijven van deze tijd betalen nauwelijks belasting. De EU laat het daardoor afweten op een van de grootste problemen van deze tijd. Een grote meerderheid van Europeanen willen dat Google, Facebook en Amazon net als kleinere bedrijven fatsoenlijk belasting betalen, maar het komt er simpelweg niet van zolang ieder individueel land een vetorecht heeft’, zegt Eickhout.

Gisteren stemden 33 van de 37 Europarlementariërs in de commissie Economische Zaken van het Europees Parlement in met een belasting op digitale diensten. Aangezien belastingbeleid echter een exclusieve bevoegdheid is van lidstaten, heeft het Europees Parlement slechts adviesrecht. De ministers kunnen dit advies dus in de wind slaan.

Eickhout wijst erop dat het gebrek aan voortgang in de strijd voor eerlijke belastingen uiteindelijk een politieke keuze is.

‘Het Europees verdrag biedt voldoende ruimte om maatregelen te nemen voor een eerlijkere interne markt, inclusief het tegengaan van belastingontwijking. Verschillende lidstaten blijven echter hun nationale belastinglokkertjes met hun vetorecht verdedigen. Zolang dit niet verandert, blijven burgers het afleggen tegen de belangen van multinationals’, aldus Eickhout.

 

 

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Nanda Troost
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: nanda.troost@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1594

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.