Europarlementariërs willen ban op kwik in tandheelkunde

BRUSSEL, 13 oktober - Het Europees Parlement heeft haar positie ingenomen op een voorstel van de Europese Commissie om EU wetgeving in lijn te brengen met een internationaal kwik-akkoord uit 2013: het Minamata Verdrag. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden over de uitkomst: “Gelukkig wil het Europees Parlement een stuk verder gaan dan het internationale verdrag. Kwik is zeer giftig en hoort niet thuis in een groene economie.”

Eickhout: “Politici vergeten nogal eens dat een internationaal verdrag slechts een wereldwijde ondergrens is. Zo een verdrag is vaak de laagste gemeenschappelijke deler. Niets staat ons in de weg om verder te gaan. Europarlementariërs deelden die mening vandaag, nu de nationale regeringen nog.”

Een concrete additionele maatregel die de milieucommissie van het Europarlement wil zien is een verbod op het gebruik van kwik door tandartsen. “Gebruik van kwik in thermometers is al lang verboden, maar het kan nog wel steeds in onze mond gestopt worden. Tandheelkunde is goed voor 24% van het totale kwikgebruik in de EU. Het Europees Parlement maakt zich hard voor een totaalverbod in 2022,” aldus Eickhout.

In Nederland is gebruik bij tandartsen slechts beperkt toegestaan. Als het aan het Europees Parlement ligt, komt ook daar een einde aan. Zodra de Europese ministers hun gezamenlijk standpunt hebben bepaald, beginnen de onderhandelingen met het Europees Parlement.

Kolencentrales zijn de voornaamste bron van kwikvervuiling. Kwik legt lange afstanden af in de atmosfeer en stapelt zich op in de voedselketen (bio-accumulatie). Onlangs bleek dat een kwart van de Nederlandse kinderen teveel kwik in het lichaam heeft doordat we veel vissoorten eten die een hoge plek in de voedselketen hebben.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1078

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.