Europese Commissie zet stappen tegen belastingontwijking

BRUSSEL, 21 juni -De Europese Commissie stelt vandaag voor om belastingadviseurs en andere tussenpersonen te verplichten om belastingdiensten te informeren over constructies die zij klanten aanbieden en kunnen leiden tot belastingontwijking. Belastingdiensten in Europa zullen vervolgens gegevens uitwisselen om zo te achterhalen hoe dit soort constructies kunnen worden tegengegaan. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout prijst de Europese Commissie voor de nieuwe voorstellen en vindt dat de lidstaten zo snel mogelijk tot besluitvorming en implementatie moeten overgaan.

“Het belastingsysteem zal in Europa eerlijker moeten worden. Betere controle en transparantie van tussenpersonen is dan essentieel. Dat bleek uit Luxleaks, dat bleek uit de Panamapapers. Het wordt tijd dat de constructies die multinationals zich kunnen veroorloven worden tegen gegaan.”

In januari toonde de Europese Groenen in een onderzoek al de rol van tussenpersonen (belastingadviseurs, accountants, banken etc) in de praktijken van belastingontwijking en ontduiking. De Europese Commissie adresseert nu ook specifiek deze problematiek. “Keer op keer zien we dat de sector niet in staat is zichzelf te controleren en blijven de constructies via belastingparadijzen in stand.”

Volgens Eickhout is daarom essentieel dat niet alleen banken, maar ook de tussenpersonen worden verplicht om belastingdiensten te informeren over de constructies die zij aanbieden. “Dan kunnen belastingdiensten namelijk echt een vuist maken tegen het wegsluizen van miljarden euros belastinggeld.”

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1276

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.