Europese goedkeuring voor nieuwe automodellen stapje aangescherpt

BRUSSEL, 9 februari - “De parlementscommissie verantwoordelijk voor interne handel en consumentenzaken heeft het wetsvoorstel voor Europese typegoedkeuring voor automodellen iets aangescherpt, maar het houdt nog niet voldoende rekening met de bevindingen van de parlementaire enquête naar dieselgate.” Dat concludeert Europarlementariër Bas Eickhout na de stemming in de subcommissie.

“De voorstellen moeten nog behandeld worden in een plenaire stemming, dus dat geeft de mogelijkheid om de parlementspositie op cruciale punten nog wat aan te scherpen”, aldus Eickhout.

Er zijn volgens Eickhout nog een paar essentiële pijnpunten die onvoldoende aangepakt worden. Zo is er te weinig garantie voor een onafhankelijk toezicht op de keuringsinstanties. “Wij pleiten voor een Europees onafhankelijk agentschap dat toezicht kan houden. Dieselgate heeft ons geleerd dat EU-lidstaten onder invloed van de auto-industrie nog steeds de belangen van die auto-industrie boven die van de Europese burgers plaatsen.” Verder vindt Eickhout dat de financiering van extra toezicht niet voldoende gewaarborgd is in het voorstel.

De voorstellen bevatten ook goede elementen: Zo wordt gepleit voor onafhankelijke audits, en worden nationale autoriteiten verplicht twintig procent van nieuwe automodellen te controleren. Meer transparantie wordt verzekerd met een online database.

Eickhout: “Conclusie: Dit is een stap in de goede richting, maar meer verandering is nodig om een nieuwe dieselgate te voorkomen.” 

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1166

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.