Europese Groenen starten eerste Europese open primary om topkandidaat te kiezen

BRUSSEL, 10 november 2013 – De Europese Groenen kiezen door middel van een open primary hun topkandidaat voor de Europese verkiezingen. Alle Europeanen van boven de zestien met een groen hart mogen via greenprimary.eu hun voorkeur uitspreken. Ze kunnen daarbij kiezen uit vier kandidaten uit Duitsland, Frankrijk en Italië. De winnaar van de primary wordt het internationale gezicht van de verkiezingscampagne en neemt het in bijvoorbeeld televisiedebatten op tegen de topkandidaten van de andere Europese partijen.

“De Europese Groene Partij, waarvan GroenLinks medeoprichter is, praat niet alleen over een democratischer Europa, maar brengt het nu ook als enige Europese partij in de praktijk”, reageert Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks bij de komende Europese verkiezingen.

Tot nu toe bepaalden de regeringleiders steeds in achterkamertjes wie de volgende voorzitter van de Europese Commissie zou worden, het Europarlement mocht vervolgens akkoord gaan. Nu alle grote Europese partijen een eigen topkandidaat voor deze functie naar voren schuiven, wordt dat proces een stuk transparanter, concludeert Eickhout. Regeringsleiders kunnen de topkandidaat van de grootste partij niet zomaar aan de kant schuiven.

De Europese Groenen openden de primary op hun partijcongres, dit weekend in Brussel. De kandidaten die meedoen zijn Rebecca Harms, namens Die Grünen uit Duitsland, José Bove, namens Europe Écologie uit Frankrijk, Ska Keller, namens de Federation of Young European Greens en Monica Frassoni namens de Federazione dei Verdi uit Italië.

Meer informatie

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of
+32 228 37881 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb364

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.