Europese Ministers ontzien belangrijke sectoren bij nieuwe wetgeving geo-blocking

BRUSSEL, 28 november - Europese Ministers bereikten vandaag een akkoord over het afschaffen van ‘geo-blocking’. Onder de nieuwe regels, die het Europees Parlement nog moet goedgekeuren, is discriminatie op basis van land van herkomst niet meer mogelijk. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini: “Het is goed dat klanten van webwinkels nu gelijk behandeld worden in heel Europa, maar cruciale sectoren blijven in dit voorstel uitgesloten. Financiële en audiovisuele diensten mogen klanten weigeren of beperkt aanbod leveren terwijl daar geen fysieke barrières voor zijn. Wetgeving moet ambitieuzer, consumenten willen hun favoriete tv-serie ook tijdens vakantie in het buitenland kunnen kijken.”

De voorgestelde wetgeving focust voornamelijk op gelijke toegang tot e-commerce websites en gelijke koop- en betaalvoorwaarden voor alle Europeanen. Webwinkels mogen daardoor geen aankopen uit het buitenland weigeren en prijsdiscriminatie wordt verboden. Er zitten echter wel een aantal gaten in het voorstel. Sargentini: “Webwinkels kunnen onder de nieuwe regels uit komen als ze hun leverancier vragen om (prijs)discriminatie contractueel te verplichten. Bovendien is er een uitzondering voor alle auteursrechtelijk materiaal. Bij bijvoorbeeld de verkoop van online muziek en e-boeken blijven verschillen tussen landen toegestaan.”

GroenLinks wil een volledig en strikt verbod op geo-blocking, ongeacht welke diensten er worden geleverd en zonder uitzonderingen. Sargentini: “Het verschillende aanbod van streamingdiensten in Europa is voor veel Europeanen de belangrijkste ergernis rond geo-blocking. Ook op vakantie wil je je favoriete serie via internet kunnen volgen. De Europese Commissie en de Raad van Ministers presenteren de nieuwe wetgeving onterecht als een belangrijke stap naar het einde van geo-blocking.” De Luxemburgse minister stemde om dezelfde reden tegen het voorstel.

Als het Europees Parlement haar positie heeft vastgesteld kan het de onderhandelingen met de Europese Commissie en de Raad van Ministers beginnen. De verwachting is dat er volgend jaar een akkoord wordt bereikt.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1122

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.