Groenen in het Europees Parlement lanceren klokkenluidersplatform EU-leaks

BRUSSEL, 27 september - Vanaf vandaag biedt GroenLinks in het Europees Parlement een plek aan waar klokkenluiders veilig en volledig anoniem informatie kunnen achterlaten om misstanden met Europese besluitvorming of wetgeving aan de kaak te stellen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat dankzij EU-leaks informatie boven tafel komt die het algemeen belang dient.

De persconferentie is om 12u live te volgen via webstream.

Bas Eickhout: “In de strijd tegen belastingontwijking, corruptie, sjoemelsoftware in auto's of oneerlijke handelsakkoorden stuiten we maar al te vaak op een gebrek aan transparantie. Met EU-leaks kunnen klokkenluiders op een veilige manier bijdragen aan meer transparantie en betere Europese besluitvorming in het algemeen belang.”

EU-leaks maakt gebruikt van de Torbrowser, een beveiligd netwerk waardoor de bron van de informatie niet kan worden achterhaald. EU-leaks bekijkt de documenten en besluit vervolgens hoe deze het best gebruikt kunnen worden voor het algemeen belang. Bijvoorbeeld door relevante documenten door te spelen naar onderzoeksjournalisten of wetshandhavers, aan te kaarten in het Europees Parlement, of direct te publiceren.

GroenLinks werkt daarnaast samen met de Europese Groenen een wetsvoorstel die de bescherming van klokkenluiders moet garanderen. “De informatie die Luxleaks-klokkenluider Antoine Deltoure openbaar heeft gemaakt is van onschatbare waarde voor de strijd tegen belastingontwijking. Helaas werd hij daarvoor veroordeeld in plaats van beloond. Als de Europese Commissie het vertrouwen in de EU wil herwinnen, dan moet het de bescherming van klokkenluiders snel regelen”, stelt Eickhout.

De link naar EU-leaks is vanaf 12u te vinden via de website van de Groenen in het Europees Parlement: Greens-efa.eu

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1066

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.