GroenLinks krijgt steun voor aanpak belastingparadijzen

STRAATSBURG, 17 mei - Het Europees Parlement schaart zich achter het bezwaar van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini tegen de zwarte lijst van landen die geen goede regels hebben om witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen te gaan. Sargentini: "Deze zwarte lijst is cruciaal om landen aan te pakken die het niet zo nauw nemen om belastingontwijking of terreurfinanciering tegen te gaan. Voor de derde keer op rij komt de Europese Commissie met een mager lijstje landen en knijpt zo een oogje toe voor belastingparadijzen."

Met de stemming vandaag verwerpt het Europees Parlement de lijst zoals voorgesteld door de Commissie. Een jaar geleden presenteerde die een eerste lijst die volledig was gebaseerd op een beslissing van de Financial Action Task Force (FATF), de internationale organisatie waarin landen samenwerken om financiële delicten tegen te gaan. Ook toen tekende Sargentini succesvol bezwaar aan bij eurocommissaris Jourová, verantwoordelijk voor het opstellen van de zwarte lijst.

Een objectieve analyse ontbreekt nu voor de derde keer, constateert Sargentini die de wetgeving namens het Europees Parlement opstelt. "We zien voor de derde keer dat de Commissie de lijst van de FATF knipt en plakt, en geen eigen onderzoek doet zoals de wetgeving voorschrijft. Dat is onacceptabel.” Sargentini wijst op landen zoals Panama die dankzij de PanamaPapers toch duidelijk aan te wijzen zijn als land waar de aanpak van belastingontwijking niet op orde is. 

Zodra een land op de zwarte lijst komt te staan, zijn meldingsplichtige organisaties, zoals banken, verplicht een uitgebreid klantenonderzoek te verrichten wanneer zij te maken krijgen met personen of bedrijven gevestigd in dat land. Sargentini: "Zo kunnen Europese landen voorkomen dat zij via het buitenland belastinginkomsten verliezen. Dokters moeten kunnen blijven opereren, kinderen moeten naar school kunnen blijven gaan, ouderen moeten verzorgd kunnen blijven worden. Wanneer de financiering van dit soort overheidsuitgaven uit de zak geklopt worden door constructies via derde landen komen overheidsfinanciën onder druk."

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1238

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.