GroenLinks ontstemd over agressieve tabakslobby

STRAATSBURG, 8 okotber 2013 - Vandaag stemde het Europarlement over wetgeving om roken verder te ontmoedigen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout spreekt schande van de agressieve tabakslobby die de wetgeving heeft weten uit te kleden: “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Meer dan 160 lobbyisten van Philip Morris moesten het Europarlement overtuigen om roken aantrekkelijk te houden. Ze kregen het voor elkaar dat de stemming een maand werd uitgesteld en dat belangrijke onderdelen van de wetgeving uiteindelijk afgezwakt werden.”

De tabaksindustrie probeerde niet alleen door middel van brieven en gesprekken Europarlementariërs te overreden om hun amendementen in te dienen of te steunen. Er werden ook elektrische sigaretten en tabak aan vele politici opgestuurd. Eickhout: “De tabaksindustrie is op zoek naar nieuwe klanten door het promoten van nieuwe, trendy producten om jongeren aan het roken te krijgen. Bij het verslaafd krijgen van zoveel mogelijk jongeren aan hun nicotine willen ze geen strobreed in de weg gelegd worden.”

Eickhout is verontrust dat de tabakslobby uiteindelijk zo succesvol was bij een groot deel van zijn collega’s: “Bij de Europese Groenen spreken wij sinds jaren niet met de tabakslobby. Dat is namelijk verspilde moeite. Of ze nu met een of 160 lobbyisten langskomen: roken is ongezond en er is geen enkele reden om toe te staan roken te promoten.”

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of
+32 228 37881 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb332

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.