GroenLinks wil fundamentele discussie over Europa

BRUSSEL, 1 maart - De Europese Commissie presenteert vandaag haar scenario’s voor de toekomst van de Europese Unie. GroenLinks hoopt dat dit een fundamentele discussie over Europa in de lidstaten aanzwengelt.

Bas Eickhout: “Dit is een relevante analyse die misschien zelfs Mark Rutte nog aan het denken gaat zetten over Europa. GroenLinks deelt de urgentie die Juncker in zijn analyse maakt. De EU krijgt te maken met een nieuwe wereldorde, demografische verandering, digitalisering en klimaatverandering. Voor al deze uitdagingen is Europese samenwerking onmisbaar.”

Wel stelt Eickhout vast dat bij de geschetste opties een echte breuk met het doorgeslagen marktdenken ontbreekt. “Wij willen een EU die gaat leveren voor mensen in plaats van bedrijven,” aldus Eickhout.  GroenLinks is daarom niet te spreken over de vijf toekomstscenario’s die Juncker schetst. Geen van die scenario’s raakt echt de kern over de ontevredenheid over de EU. “De waarden waarop Europa is gebouwd, zoals essentiële vrijheden voor burgers en een goed sociaal model, staan niet centraal. De bescherming van het milieu en de toekomst van onze planeet komt al helemaal niet voor in de toekomstvisies.”

Dat die onderdelen ontbreken in de scenario´s is volgens GroenLinks typerend voor hoe de Europese Commissie telkens weer in de `there is no alternative-modus´ blijft hangen. Eickhout: “Of er nu meer of minder Europese integratie komt, bij Juncker lijkt al vast te staan dat de interne markt en handelsakkoorden zoals CETA de kern van de EU moeten vormen. Voor burgers die snakken naar meer democratie, duurzaamheid of simpelweg meer kansen op een fatsoenlijk inkomen hebben de scenario’s te weinig te bieden.”

GroenLinks kijkt uit naar de discussies die nu in de lidstaten zullen moeten gaan plaatsvinden over Europa en zal zich inzetten de tekortkomingen in de scenario´s in te vullen. GroenLinks is van mening dat een sterk Europa de problemen van deze tijd kan aanpakken. “Als Europa wegkwijnt, is de kans kleiner dat volgende generaties het net zo goed of beter krijgen”, aldus Eickhout. GroenLinks vindt dat een sterker Europa om meer draagvlak vraagt. Daarvoor moet de besluitvorming democratischer en transparanter worden.”

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1188

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.