Hirak-leider Nasser Zefzafi bij laatste drie voor Sacharovprijs

 

 

Brussel, 9 oktober De Marokkaanse protestleider van de Hirak-beweging in het Rif-gebied, Nasser Zefzafi, is dinsdag doorgedrongen tot de laatste drie genomineerden voor de Sacharovprijs. Het Europees Parlement reikt deze prijs jaarlijks uit aan mensenrechtenverdedigers van buiten Europa. “Hiermee geven we een heel duidelijk signaal af dat het Europees Parlement zich sterk maakt voor de grondrechten van de Rif-gemeenschap”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

 

De vergadering van voorzitters van het parlement kiest op 25 oktober de uiteindelijke winnaar van de Sacharovprijs. Deze mensenrechtenprijs wordt uitgereikt tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in december waarvoor ook de drie genomineerden worden uitgenodigd. Onzeker is of Zefzafi daarbij kan zijn. Het Marokkaanse regime heeft hem veroordeeld tot twintig jaar gevangenis.

 

Judith Sargentini: "De gevangenisstraf heeft Zefzafi weliswaar vastgezet, maar de beweging die hij in gang heeft gezet gaat door. In de aanloop naar de stemming van vandaag kwamen de steunbetuigingen aan Zefzafi uit alle hoeken. Het is goed dat het Europees Parlement met deze nominering aandacht vraagt voor de onrechtvaardige gang van zaken rondom het arrest, de gevangenschap en de veroordeling van Zefzafi. Ik hoop dat deze aandacht ook tot extra druk leidt bij de Marokkaanse regering."

 

Kati Piri : “Dat Nasser Zefzafi bij de laatste drie genomineerden zit is een overwinning voor alle vrouwen en mannen in Marokko die opstaan voor gerechtigheid. Zefzafi weet de mensen in het Rif-gebied te verenigen door samen vreedzaam te strijden voor hun basale rechten: onderwijs, een baan en een toekomst. Ik hoop dat hij en de andere gevangen kracht putten uit deze nominatie. Het is ook een krachtig signaal naar de Marokkaanse regering  dat het gevangen zetten van mensen zonder eerlijk proces, niet wordt geaccepteerd door het Europees Parlement. Alle politieke gevangenen moeten worden vrijgesproken.”

 

In navolging van Zefzafi gingen duizenden mensen in 2017 de straat op om te demonstreren voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie in het Rif-gebied, in de hoop te worden gehoord door de autoriteiten. Maar het tegenovergestelde gebeurde: honderden activisten werden gearresteerd en tientallen politieke gevangenen hebben inmiddels zware gevangenisstraffen opgelegd gekregen, onder wie Nasser Zefzafi zelf. Hij werd in juni veroordeeld tot twintig jaar cel.

 

Sargentini (GroenLinks) heeft Zefzafi dit jaar voor de Sachariov-prijs genomineerd samen het haar collega’s Marie-Christine Vergiat (Front de Gauche) en Kati Piri (PvdA). De commissie voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking heeft dinsdag bepaald wie er uitindelijk op de shortlist voor de Sacharovprijs staan.

 

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Nanda Troost
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: nanda.troost@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1556

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.