Hormoonverstorende stoffen: Europese Commissie komt met schandalig voorstel

BRUSSEL, 15 juni - “Een zwarte dag voor de volksgezondheid, maar een goede dag voor de chemische industrie”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout teleurgesteld vast. Na jarenlange vertraging en een verloren rechtszaak kwam de Europese Commissie woensdag eindelijk met een voorstel om criteria vast te stellen of een stof een negatief effect heeft op het hormonaal stelsel. Eickhout: “Wederom is bevestigd dat de Europese Commissie economische belangen boven gezondheid zet.”

Het lijkt er op dat de Europese Commissie kiest voor zo'n brede definitie dat alle stoffen die ons hormoonaal stelsel negatief beïnvloeden, gewoon op de markt toegelaten kunnen blijven worden. De Europese Commissie stelt namelijk dat er een bewezen negatief effect op mensen moet zijn voordat een stof als hormoonverstorend aangewezen kan worden. Een bewezen negatief effect op dieren telt niet.

Eickhout: “Het is vrijwel onmogelijk om dit vast te stellen. De gevolgen van hormoonverstorende stoffen zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kan je niet zomaar allerlei testen op mensen los gaan laten. Dit druist volledig in tegen alle voorgaande regelgeving rondom chemische stoffen en het voorzorgsprincipe.”

“In het Europees Parlement ga ik er alles aan doen een meerderheid te krijgen om dit schandalige voorstel tegen te houden,” aldus Eickhout.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1020

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.