Lidstaten dreigen eigen afspraken hervestiging niet te halen

BRUSSEL, 2 maart - De eerste verjaardag van de Turkijedeal is deze maand en de hervestiging van vluchtelingen die in Griekenland en Italië zitten, moet deze zomer zijn afgerond. Vandaag rapporteert de Europese Commissie over de voortgang en die is wat betreft GroenLinks-Europarlementariër Sargentini teleurstellend.

"Deze winter zagen we lekkende tenten en ontwrichte Griekse eilanden. De lente breekt bijna aan en lidstaten blijven maar treuzelen en excuses zoeken om niet te voldoen aan de afspraak deze mensen over Europa te verdelen."

Sargentini maakt zich grote zorgen nu de lente in aantocht is. "Dan is de zee rustiger en dat leidt vaak tot een toename van bootjes. Het is dus zaak voorbereid te zijn en goede opvang te hebben. Inclusief een goed functionerend herplaatsingsbeleid."

In Griekenland zitten nog vele asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden te wachten op herplaatsing in Europa. In Nederland worden asielzoekerscentra zelfs gesloten. Om die reden is volgende week een protest in Brussel.

Komende zomer verstrijkt de tweejarige implementatieperiode om 160.000 vluchtelingen over Europa te verdelen, maar nog maar een heel klein deel heeft een plek gekregen. "Al die tijd zitten die mensen dus onder slechte omstandigheden in kampen. De lidstaten moeten hun afspraken nakomen en wat mij betreft gaat de Commissie dan ook sancties opleggen aan de lidstaten die onvoldoende vluchtelingen opnemen," aldus Sargentini.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1190

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.