Nederlands exportkredietagentschappen lappen klimaatakkoord aan hun laars

BRUSSEL, 18 juni - Exportkredietverzekeringsagentschappen (ECAs), worden door alle EU-lidstaten gebruikt om private bedrijven te ondersteunen bij investeringen die ze doen buiten de EU. Uit onderzoek van de Nederlandse NGO Both Ends blijkt nu dat het Nederlandse exportkredietagentschap Atradius DSB duurzame investeringen nog nauwelijks ondersteunt. Slechts een schamele 1% van alle leningen die aan bedrijven worden verleend, gaat naar hernieuwbare energieprojecten.
 
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Dit rapport van Both Ends toont dat bepaalde financiële sectoren nog in de vorige eeuw opereren. Het is uitermate problematisch dat de overheid slechts moeizaam in actie komt om dit te reguleren, helemaal omdat het hier om publieke investeerders gaat. Het Parijsakkoord werd een kleine twee jaar geleden ondertekend, de Nederlandse overheid heeft tijd genoeg gehad om ook deze buitenlandse investeringen in lijn met het klimaatakkoord te brengen. Het is dringend tijd om alle buitenlandse investeringen duurzaam te maken, en de overheid moet zichzelf hier strikte regels opleggen. Een snelle uitfasering van investeringen in fossiel moet zo snel mogelijk worden opgelegd. Als publieke investeerders deze omslag niet meteen maken, is het lastig om dit van private investeerders te vragen.“
 
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dergelijke fossiele investeringen niet enkel problematisch zijn voor het klimaat, maar dat het risico op een zogenaamde carbon bubble, het investeren in fossiele grondstoffen die volgens internationale klimaatverdragen uiteindelijk onder de grond moeten blijven, reëel is. De Nederlandse overheid schiet dan ook zichzelf in de voet wanneer men dit systeem in standhoudt.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1274

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.