Nieuwe bescherming voor EU burgers in Amerika volgens GroenLinks 'net op tijd'

STRAATSBURG, 24 november - "De nieuwe spelregels voor het gebruik van gegevens van EU-burgers door politiediensten in de Verenigde Staten zijn een grote stap vooruit. Onze privacy is nu beter beschermd." Dat zegt Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks nadat het Europees Parlement vandaag instemde met de 'paraplu-overeenkomst' met de Verenigde Staten die nieuwe regels vastgelegt waaraan Amerikaanse diensten zich moeten houden bij het gebruiken van gegevens over EU-burgers.

Zes jaar lang leidde de Duitse Groene Europarlementariër Jan Philipp Albrecht binnen het Parlement de onderhandelingen en wist belangrijke consessies te bedingen. De nieuwe regels schrijven nu voor dat Amerikaanse opsporingsdiensten veel zorgvuldiger om moeten gaan met gegevens die ze ontvangen van zusterdiensten uit de EU. EU-burgers krijgen het recht om geïnformeerd te worden over het gebruik van hun gegevens en kunnen naar de Amerikaanse rechter stappen als hun privacy ten onrechte is geschonden. Bovendien mogen de nieuwe regels geen aanleiding zijn om meer gegevens uit te wisselen. Ze regelen alleen dat burgers van de EU meer mogelijkheden krijgen om hun privacy te beschermen.

De regels komen geen moment te vroeg, volgens Sargentini. "Met Trump aan de macht in Amerika, moeten we vrezen voor de veiligheid van onze burgers. Alle kans dat de Amerikanen nog aggressiever zullen worden in het controleren en vervolgen van mensen - ook van Europeanen. Gelukkig heeft hij de rechters nog niet in zijn zak - en daar kunnen we nu aankloppen als de boel in Amerika uit de hand loopt." Toch is Sargentini niet helemaal tevreden. "De nieuwe regels gelden alleen voor mensen die staatsburger zijn van een EU-lidstaat, niet voor mensen die hier wonen, maar geen Europees paspoort hebben. Dat is in strijd met de Europese Verdragen en moet snel worden opgelost in een volgende versie. Fundamentele rechten gelden voor iedereen en mogen niet afhankelijk worden gemaakt van welk paspoort je hebt. De Commissie heeft dus nog werk te doen."

 

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1114

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.