Nieuwe EU-wetgeving wegwerpplastic is een feit

Straatsburg, 27 maart - Vandaag zal het Europees Parlement de nieuwe wetgeving op wegwerpplastic bekrachtigen, de stemming die daar voor nodig is lijkt een formaliteit. Dat betekent dat we in 2021, onder andere, geen van plastic gefabriceerde wattenstaafjes, rietjes, borden en ballonenstokjes meer zullen zien.

“Plasticvervuiling is een veelkoppig monster. We zijn er nog lang niet, maar deze wet is een forse stap in de goede richting. Nu wordt het een kwestie van doorpakken. De Europese Groenen hebben de plannen ervoor al klaar", aldus GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

“Enkele jaren terug was het ondenkbaar geweest dat de EU zo’n palet aan concrete maatregelen op specifieke plastic producten zou invoeren”, stelt Eickhout. "In 2014 probeerde de toen net aangetreden eurocommissaris Frans Timmermans bijvoorbeeld nog het initiatief van de Europese Groenen van tafel te vegen om het gebruik van plastic tasjes aan te pakken. Dat vond hij ‘onnodige regeldruk’. De enorm positieve reacties nadat de regelgeving er toch kwam, hebben ertoe geleid dat we woensdag een wet aannemen waar allerlei van zulke maatregelen genomen worden. Het toont de groeiende invloed van de groene beweging."

"De volgende Europese Commissie zal moeten doorpakken en de strijd moeten aangaan met de grootste producenten van al het plastic. Denk aan Nestlé en Coca Cola en chemieconcerns als Shell. Als het aan GroenLinks ligt komt er een EU-belasting op het gebruik van nieuw plastic en worden er ontwerpeisen gesteld aan producten met plastic. De rap groeiende hoeveelheid plastic die we gebruiken moet worden teruggeschroefd. Plasticproducenten moeten een prikkel krijgen om op zoek te gaan naar alternatieven. Het bestrijden van de plasticsoep vereist nog veel meer maatregelen. Ook dat is iets waar de aanstaande Europese verkiezingen over gaan."

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Nanda Troost
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: nanda.troost@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1668

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.