Sargentini bezoekt Nigeria met mensenrechtencommissie

BRUSSEL, 29 maart - Sargentini bezoekt volgende week Nigeria met een delegatie van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement. De delegatie wil een indruk krijgen van de mensenrechtensituatie in het land en reist hiervoor naar hoofdstad Abuja en Benin City.

De delegatie zal een groot deel van de tijd aandacht besteden aan de migratieproblematiek in het land. Van alle landen in West-Afrika staat Nigeria bovenaan de lijstjes van landen van herkomst van migranten in Europa. Daarnaast zijn er ongeveer 2,2 miljoen mensen, vooral in het noordoosten van het land, gedwongen hun huis te verlaten door aanhoudende conflicten en ongeregeldheden. Ook mensenhandel vormt een groot probleem, waardoor veel Nigeriaanse vrouwen terechtkomen in de seksindustrie. De laatste maanden komt ook de uitdaging om terugkeerders uit Libië te re-integreren  bovenop.

Nigeria is al enkele maanden bezig om zoveel mogelijk migranten die vastzitten in opvang- en detentiecentra in Libië terug te halen naar het eigen land. Volgens een schatting van de minister van Buitenlandse Zaken zou dit gaan om ongeveer vijfduizend mensen, maar het precieze aantal is niet bekend. Ook de EU draagt actief bij aan de werkzaamheden van de International Organization for Migration (IOM) om zoveel mogelijk mensen te laten terugkeren uit deze centra. De delegatie bezoekt een project in Benin City dat zich bezig houdt met de re-integratie van de deze terugkeerders uit Libië en zal met het IOM de voortgang bespreken van het door de EU gefinancierde Migration Resource Centre.

Benin City ligt in de deelstaat Edo, het centrum van de mensenhandel in Nigeria. Hier bezoekt de delegatie een project dat bescherming biedt aan potentiële migranten, met name kinderen en vrouwen, onder andere door informatievoorziening over de risico’s rondom mensenhandel. Ook in hoofdstad Abuja bezoekt de delegatie een opvangcentrum waar slachtoffers van mensenhandel worden opgevangen en waar zij ondersteuning krijgen bij het verwerken van trauma’s en het rehabiliteren in de samenleving.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1448

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.