Sargentini dicht lek met trusts uit Panama Papers

BRUSSEL, 1 december - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil het lek om via trusts belasting te ontduiken, zoals bleek uit de Panama Papers, zo snel mogelijk dichten. Als rapporteur in het Europees Parlement is ze verantwoordelijk voor opstellen van nieuwe wetgeving om de anti-witwasrichtlijn aan te scherpen. Ze presenteerde donderdag haar voorstellen.

Nadat Sargentini er eerder al in slaagde om een register van uiteindelijk belanghebbenden (ubo) voor elkaar te boksen, heeft ze nu haar zinnen gezet op de trusts, een financiële constructie die onder andere in Groot-Brittannië veel gebruikt wordt. Uit de Panama Papers bleek dat onder andere toenmalig premier Cameron profiteerde van een door zijn vader opgezette constructie die met trusts belasting te ontweek via Panama.

“EU-landen schreeuwden terecht moord en brand toen dankzij de Panama Papers bleek hoeveel belastinggeld de Europese burger misloopt”, zegt Sargentini. “Daarom voeg ik nu daad bij het woord: ik wil de mazen in de wet dichten.”

Snellere sancties

Sargentini wil ook voorstellen om de sancties op het overtreden van de regels te verhogen: “Nu is het soms zo dat boetes zelfs al als kosten worden meegecalculeerd bij het opzetten van een dubieuze financiële constructie. Soms zelfs met hulp van belastingadviseurs of Europese banken.”

De hoofdpunten uit de wetsvoorstellen van Sargentini:

  • een openbaar ubo-register dat alle ondernemingen dekt zodat criminelen niet achter schimmige bedrijfsconstructies kunnen schuilen
  • een bredere registratieplicht voor trusts zodat bijvoorbeeld criminele Panamese trusts die in de EU opereren niet onder de radar blijven
  • hardere aanpak van derde landen die een hoge risico opleveren zodat we belastingparadijzen niet door de vingers zien
  • strengere naleving van de regels door EU-landen en betere samenwerking tussen en binnen bevoegde autoriteiten
Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1128

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.