Sargentini op fact finding mission in Gambia

BRUSSEL, 20 september 2016 - Binnenkort zijn er verkiezingen in Gambia, een land waar mensenrechten zwaar onder druk staan. De mensenrechtencommissie van het Europarlement is daarom deze week op fact finding mission om de huidige stand van het land te onderzoeken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt met presidentskandidaten en vele vertegenwoordigers van vrouwenbewegingen, homobewegingen en andere burgerrechtenorganisaties. Sargentini wil meer te weten komen over de situatie daar, mede in het licht van het vluchtelingenvraagstuk.

"We zien op de vluchtelingenboten die in Italië aankomen ook veel mensen uit Gambia en andere Afrikaanse landen”, zegt Sargenini “Zij vluchten vaak voor oorlog en geweld of omdat ze geen toekomst zien in hun eigen land.”

Willen we ervoor zorgen dat deze mensen geen reden hebben om te vluchten, moeten we kijken naar de oorzaken waarom zij hun land verlaten, stelt Sargentini. Gambia is typisch zo'n land waar je je vraagtekens kunt zetten bij hoe veilig leven het biedt: onder het absolute bewind van president Yahya Jammeh verslechteren de mensenrechten jaar in jaar uit.

Vanuit verschillende ngo's komen zorgelijke berichten over Gambia. Zo zitten mensen jaren vast in voorarrest zonder een eerlijk proces of aanklacht, is het martelen van gevangenen standaardpraktijk, worden lgbt's met homofobe wetgeving in hun rechten aangetast en is persvrijheid ver te zoeken.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1060

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.