Vluchtelingen hebben recht op rechtsbijstand bij asielaanvraag

BRUSSEL, 25 april - De Europarlementariërs van de commissie Burgerlijke Vrijheden stemden woensdag in met nieuwe regels over de Europese asielprocedure. De commissie vindt dat asielzoekers altijd aanspraak hebben op rechtsbijstand. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is woordvoerder namens de Europese Groenen en reageert positief: “Een vluchteling kan zonder hulp van een advocaat in het oerwoud van regels nauwelijks wegwijs worden. Bijstand in het juridisch proces is dus noodzakelijk.”

Het Nederlandse kabinet wil juist de rechten van vluchtelingen afbouwen door rechtsbijstand alleen te verlenen nadat een eerste aanvraag is afgewezen. “Het is juist effectiever om een advocaat naast je te hebben vanaf de eerste stap in het proces”, legt Sargentini uit. “Zo voorkom je dat een proces onnodig lang duurt en het verkleint het aantal tweede aanvragen.” Als het standpunt van het Europarlement wet wordt, zal ook Nederland in alle stadia van de procedure in gratis rechtsbijstand voorzien.

Naast de rechtsbijstand - bij iedere stap in het proces - willen Europarlementariërs ook duidelijkere deadlines voor wanneer beslissingen genomen en gecommuniceerd worden. Ook willen zij de positie van minderjarigen versterken door het belang van het kind voorop te stellen. Sargentini: “Strakkere deadlines voorkomen ellenlange procedures en geven meer zekerheid aan vluchtelingen. Kinderen zitten veel te lang in uitzichtloze situaties: dat moet veranderen.”

De huidige regels over de asielprocedure stammen uit 2013 en liggen vast in een richtlijn. In het najaar van 2015 stuurde de Europese Commissie aanmaningsbrieven naar 19 EU-landen omdat zij niet of niet correct deze richtlijn toepassen in hun wetgeving. Wat nu op tafel ligt is een verordening die regels over de hele linie moet harmoniseren. “Dit is het moment om een goede standaard vast te leggen,” aldus Sargentini.

Met de stemming van vandaag neemt het Europees Parlement haar standpunt in voor de onderhandelingen met de Europese ministers. Zodra die hun positie hebben bepaald, kunnen de onderhandelingen over de uiteindelijke wet beginnen.

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1478

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.