Voorstellen spoorwegen lossen de problemen niet op

STRAATSBURG, 14 december - Vandaag werd in het Europees Parlement over het zogenaamde 'vierde spoorwegpakket' gestemd die verdere privatisering van de spoorsector zal betekenen. De Groenen vinden de voorstellen een gemiste kans op echte verbetering. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De negatieve aspecten van privatisering in de spoorwegen worden met dit voorstel niet aangepakt."

Volgens Eickhout worden te weinig bindende criteria voor het milieu en kwaliteit van publieke diensten gesteld. Ook wordt onvoldoende het sociale aspect ingevuld waardoor werknemers onvoldoende bescherming genieten. Eickhout: "De agenda van privatisering en deregulering leidt tot een ‘race to the bottom’ waarbij elke vorm van duurzaamheid en kwaliteit overboord wordt gegooid. Daardoor wordt vooral ruimte geboden aan prijsvechters, terwijl wij juist willen zorgen voor kwaliteit."

Dit was bovendien het momentum om een gelijk speelveld te creëren voor spoor ten opzichte van andere transportvormen, maar helaas blijft de verplichting bestaan om belasting te heffen op gereden kilomters: "Ik vind het niet uit te leggen dat bij wegvervoer lidstaten zelf mogen bepalen of ze belasting heffen, terwijl bij spoor dit wel verplicht is. Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie binnen de transportsector waarbij nota bene de duurzame variant benadeeld wordt."

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1140

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.