Voorzichtige stappen in akkoord over typegoedkeuring auto's

BRUSSEL, 7 december -  Vandaag werd een akkoord bereikt over de typegoedkeuring wetgeving, die de toegang van auto’s tot de Europese Markt regelt. Goede wetgeving is noodzakelijk om een nieuw Dieselgate te voorkomen. Door stevig weerwerk van lidstaten zoals Duitsland zijn echter een aantal belangrijke aspecten gesneuveld. Toch spreekt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout van een stap vooruit: “Het voorstel zorgt voor meer transparantie en  een robuuster markttoezicht met verplichte checks op de weg per 40.000 nieuw geregistreerde auto’s. Vergeleken met de geheimzinnige laboratoria-tests die vroeger de basis waren voor toelating zijn we weer een stap verder.”

 

De Commissie kan onder andere eigen markttoezicht organiseren en het werk van de autoriteiten in de lidstaten grondiger controleren. Verder kan het ook, vanaf 2020, Europese terugroepacties organiseren. Bas Eickhout: “Deze maatregelen gaan de goede kant op en leggen meteen een zware verantwoordelijkheid bij de Europese Commissie. Het is niet voor niets dat de groene fractie opriep tot een onafhankelijk agentschap: het onderzoek naar Dieselgate toonde aan dat een zware verantwoordelijkheid voor het gesjoemel bij de Commissie lag. Die verantwoordelijkheid zullen zij nu serieus op moeten pakken om te zorgen dat de wetgeving tot in de puntjes word nageleefd.“

Neem contact op met onze persvoorlichter: 
Neem voor meer info contact op met de persvoorlichter van GroenLinks Europa: Dirk van den Bosch
Telefoon:
+31 627 015 080 (NL) of +32 228 38365 (B)
E-mail: dirk.vandenbosch@europarl.europa.eu Extra persinformatie staat op de website van het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
TwitterFacebook
http://groen.li/pb1364

Persberichten

Op deze website staan alleen de persberichten van GroenLinks Europa.

Ga naar de volledige website van GroenLinks Europa.