April 2014

Den Haag, 22 april 2014 - Het Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks is het eerlijkste programma voor ontwikkelingslanden. Vandaag maakte de Foundation Max van der Stoel (FMS) bekend dat GroenLinks op alle onderzochte beleidsthema’s het hoogst scoort.
Vorig jaar kregen GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini al de prijs voor Fair Politician of the Year.

Straatsburg, 16 april 2014 - Het initiatief van de Groenen in het Europees Parlement om ons gebruik van plastic tasjes de komende vijf jaar met tachtig procent terugdringen, kreeg de steun van een meerderheid van het Europarlement. Veel van de wegwerptasjes belanden in de plastic soep die op zee ronddrijft. Met als gevolg dat er elk jaar miljoenen zeedieren sterven door plastic in hun maag.

“Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk Europees aangepakt”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Straatsburg, 15 april 2014 - Het Europees Parlement gaf vandaag goedkeuring aan wetgeving die moet voorkomen dat opnieuw publiek geld wordt gebruikt voor het redden van banken. Niet belastingbetalers, maar aandeelhouders, schuldeisers en een door banken zelf gevuld resolutiefonds moeten de kosten dragen als een bank in nood komt. Het Europees Parlement wist cruciale verbeteringen af te dwingen in de onderhandelingen met nationale regeringen over de bankenunie.

Brussel, 8 april 2014 - GroenLinks wil dat winkels stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen. Plastic tasjes die in het water belanden worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Volgende week stemt het Europees Parlement over de voorstellen van de Deense fractiegenoot van GroenLinks, Margrete Auken om het gebruik van plastic tassen de komende jaren met drastisch terug te brengen.

BRUSSEL, 8 april 2014 - Het Europees Hof van Justitie besloot dinsdag dat de Europese bewaarplicht telecomgegevens in strijd is met de Europese grondrechten en met terugwerkende kracht wordt afgeschaft. GroenLinks strijdt al jaren tegen de bewaarplicht, die telecom- en internetbedrijven verplicht om gegevens over hun gebruikers tot twee jaar te bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt door politie en justitie. De richtlijn is de meest privacy-schendende wet van Europa en is al in in verschillende Europese landen ongrondwettelijk verklaard.

BRUSSEL, 3 april 2014 - Het Europarlement heeft vandaag de internationale luchtvaart een vrijbrief gegeven om te blijven vervuilen. Het plan om alle vliegtuigen die landen in of vertrekken uit Europa te laten betalen, is voor de komende jaren van de baan. Europarlementariër Bas Eickhout vindt het absurd dat Europa de luchtvaartsector de hand boven het hoofd houdt en zo het principe dat de vervuiler betaalt aan de kant schuift.

BRUSSEL, 3 april 2014 - Het Europees Parlement stelt een maximum aan de kosten van verkopers voor het accepteren van betaalkaarten. Consumenten betalen zonder het te weten te veel voor producten door een gebrek aan concurrentie op de betaalmarkt die beheerst wordt door Visa en MasterCard. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef mee aan de Europese wetgeving en is tevreden met het resultaat.

BRUSSEL, 3 april 2014 - “De bokkensprongen van Schulz nemen steeds vreemdere vormen aan." Dat constateert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout over de merkwaardige handelswijze van parlementsvoorzitter Martin Schulz. Vandaag stemt het Europees Parlement over een rapport dat al in de bevoegde commissie was goedgekeurd, maar waar Schulz achteraf een paragraaf  heeft laten schrappen. Het gaat om een paragraaf waarin Schulz zelf wordt bekritiseerd.

BRUSSEL, 3 april 2014 - Vandaag stemt het Europees Parlement over de nieuwe Europese telecomwet. Onderdeel daarvan is de stemming over het vastleggen van de Europese netneutraliteit. Ondanks pogingen van liberalen en christendemocraten uit de Industriecommissie om een zwakke bescherming van netneutraliteit door het Europarlement te loodsen, lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een sterkere variant. Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks is dan ook voorzichtig optimistisch.

Brussel, 1 april 2014 - Azad Bilal vluchtte negen jaar geleden uit Syrië. Hij kreeg in Nederland asiel als politiek vluchteling. Afgelopen jaar kon hij voor het eerst terug naar Syrië om zijn familie te bezoeken. De indrukken die hij daar opdeed, verwerkte hij in zijn schilderijen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini nodigde hem uit om dit werk te exposeren in het Europees Parlement.