December 2015

STRAATSBURG, 16 december - Op initiatief van de Europese Groenen, besloten de fractievoorzitters in het Europees Parlement woensdagmiddag om groen licht te geven voor een parlementaire enqête naar dieselgate, het schandaal waarbij Volkswagen sjoemelde met de tests van de uitstoot van hun dieselauto's. Vooral de precieze rol van de Europese Commissie in het schandaal moet het Europarlement onderzoeken, stelt Europarlementariër Bas Eickhout.

STRAATSBURG, 16 december - Het Europees Parlement eist meer dan twintig wetgevende initiatieven van de Europese Commissie om belastingontwijking door multinationals aan te pakken. GroenLinks wil dat Commissie-voorzitter Juncker zijn verleden als architect van het belastingparadijs Luxemburg voorgoed van zich afschudt door deze aanbevelingen snel op te volgen.

STRAATSBURG - Een belangrijke stap voorwaarts voor de bescherming van consumenten in het digitale tijdperk.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met de uitkomst van de Europese onderhandelingen voor het vernieuwen van de wetgeving voor het beschermen van persoonsgegevens in de Europese Unie. Sargentini feliciteert haar Groene collega Jan Phillipp Albrecht, die namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar is.

STRAATSBURG, 14 december 2015 - Op mede-initiatief van GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout verwees de milieucommissie van het Europarlement zojuist de deal tussen Europese Commissie en Europese ministers over het afzwakken van autotests naar de prullenbak. In het akkoord staat dat autofabrikanten in een overgangsfase naar een nieuwe test hun uitstoot van stikstofoxide meer dan mogen verdubbelen. Ook na deze overgangsfase gelden er – dankzij een enorme foutmarge – zelfs lagere normen dan nu.

BRUSSEL, 10 december - “Het jarenlang opslaan van alle vluchtgegevens in Europa is een peperdure schijnoplossing in de strijd tegen terrorisme. Wij steken de miljoenen voor zo'n PNR-systeem veel liever in iets dat wat oplevert: betere Europese samenwerking tussen politie- en justitiediensten.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is niet te spreken over het besluit van de commissie Burgerlijke Vrijheden om akkoord te gaan met het opslaan van alle gegevens van passagiers op vluchten vanuit, naar en binnen de EU (EU PNR).

BRUSSEL, 2 december - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout moet concluderen dat eurocommissaris Frans Timmermans is gezakt voor zijn eerste grote Europese beleidstest. “Timmermans komt zijn belofte van een ambitieuzer voorstel voor de circulaire economie niet na. Niet alleen liepen we onnodige vertraging op, de nieuwe plannen zijn ook nog eens substantieel zwakker in vergelijking met het voorstel dat hij vorige jaar van tafel veegde.”