January 2016

BRUSSEL, 27 januari - De Europese Commissie presenteerde woensdag een wetsvoorstel over hoe nieuwe automodellen goedgekeurd moeten worden voor de Europese wegen. De Groenen in het Europees Parlement verwelkomen het voorstel dat een aantal pijnpunten in het systeem aanpakt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt vooral dat de EU-lidstaten de voorstellen niet zullen afzwakken.

BRUSSEL, 26 januari - De commissie Economische en Monetaire zaken van het Europees Parlement heeft ingestemd met een wet die Europese pensioenfondsen verplicht om verantwoordelijker te gaan beleggen. Op voorstel van GroenLinks moeten pensioenfondsen voortaan verplicht de risico’s in kaart brengen van CO2-intensieve beleggingen zoals in kolen-, olie- of gasbedrijven. Deze beleggingen verliezen hun waarde op het moment dat landen zich houden aan hun belofte om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de twee graden.

BRUSSEL, 26 januari - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt grote vragen bij de uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans dat in december meer dan de helft van de vluchtelingen alleen naar Europa komt om economische redenen. Uit eerdere cijfers over 2015 van de VN, van de IOM en van Frontex blijkt juist dat 78 procent uit Syrië, Afghanistan of Irak komt. Sargentini eist opheldering over de cijfers van Timmermans.

In een vergaand vonnis heeft een kamer van het Europese Mensenrechtenhof duidelijk gemaakt dat ongerichte massasurveillance niet verenigbaar is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De uitspraak kan betekenen dat ook de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de politie het recht verliezen om het gedrag van onverdachte burgers heimelijk te volgen.

STRAATSBURG, 21 januari - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wordt een van de vaste leden van de enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar het dieselgate-schandaal bij Volkwagen en mogelijke andere gevallen in de auto-industrie. Het Europees Parlement stemt vanmiddag formeel in met de samenstelling van de commissie die er komt op initiatief van de Europese Groenen.

BRUSSEL, 14 januari - De christen- en sociaaldemocraten zijn erin geslaagd om de stemming in het Europarlement over een deal voor uitstootnormen voor de auto-industrie uit te stellen. Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout maakte de milieucommissie van het Europarlement eerder bezwaar tegen een beschamende deal van Europese Commissie en Europese ministers over het afzwakken van de uitstootnormen voor nieuwe auto's. De stemming wordt op verzoek van de twee grootste fracties nu uitgesteld naar de volgende plenaire sessie, begin februari.