March 2016

STRAATSBURG, 10 maart - Het Europees Parlement heeft er grote moeite mee dat er 200 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld naar Eritrea gaat om 'irreguliere migratie' tegen te gaan. Dat staat in een donderdag aangenomen resolutie waar Europarlementariër Judith Sargentini namens de Europese Groenen aan meeschreef. Aanleiding voor de resolutie is het goedkeuren van deze ontwikkelingsgelden voor het dictatoriaal bestuurde land door de EU-ministers terwijl het Europees Parlement het ontwikkelingsprogramma had afgewezen.

BRUSSEL/STRAATSBURG, 8 maart - “Dit lijkt op een poging tot het legaliseren van push-backs.” Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini na de nieuwste deal tussen Turkije en de EU-lidstaten over vluchtelingen. “Er wordt een soort statiegeld-systeem voorgesteld over de ruggen van vluchtelingen met vooral als doel zo mijn min mogelijk vluchtelingen in Europa op te vangen. Ondertussen zien we op televisie iedere dag de verschrikkingen waar zij voor weg vluchten.

BRUSSEL/STRAATSBURG, 7 maart - “Zolang het doel blijft om vluchtelingen tegen te houden, zal Europa achter de feiten aan blijven lopen.” Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini voorafgaand aan het zoveelste crisisberaad van de Europees leiders over vluchtelingen. Vandaag spreken zij met Turkije omdat vanuit dit land momenteel de meeste vluchtelingen Europa proberen te bereiken. Een deal met Turkije is controversieel omdat dit land het niet zo nauw neemt met mensenrechten en dit weekend nog de persvrijheid de nek om draaide.

BRUSSEL, 2 maart 2016 - “Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft werk te doen aankomende vrijdag”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Europese milieuministers komen die dag bijeen om de vandaag uitgekomen analyse van de Europese Commissie over de implicaties van het Verdrag van Parijs voor het klimaatbeleid van de EU te bespreken.

Eickhout: “Het is teleurstellend om te zien dat de Europese Commissie voor de weg van de minst mogelijke weerstand kiest: Ze doen werkelijk alles om geen enkele lidstaat tegen het hoofd stoten.”

BRUSSEL - Vanochtend om 8.30u begint in het Europees Parlement de enquêtecommissie Emissiemetingen in de automobielsector (EMIS) met haar werk. Europarlementariër Bas Eickhout is coördinator van de Groenen in deze commissie die onderzoek gaat doen naar het dieselgate-schandaal bij Volkswagen en naar de rol van de Europese en nationale politiek daarin.