May 2016

BRUSSEL, 27 mei - Als telecomproviders de mogelijkheid krijgen om te bepalen hoe je het internet gebruikt, krijgen ze veel te veel macht over hun klanten en verliezen ze de drang om te investeren in een sneller internet voor iedereen. Daarom had Nederland strenge netneutraliteitsregels, maar die zijn sinds kort vervangen door minder strenge EU-regels. Donderdag werd duidelijk dat de telecomproviders de nieuwe ruimte graag ten volle willen benutten, tot teleurstelling van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

De discussie in Nederland over het handelsakkoord met de Verenigde Staten (TTIP) is al vaak gevoerd. De discussie over zijn kleine zusje CETA, het handelsakkoord met Canada wordt daardoor een beetje overschaduwd. Dat is niet terecht want ook dit handelsakkoord is zeer controversieel: het is inmiddels uitonderhandeld en haalde daarmee in tegenstelling tot TTIP bijna de eindstreep. De definitieve tekst van het akkoord is beschikbaar en besluitvorming zal de komende maanden plaatsvinden.

BRUSSEL, 25 mei - Is het acceptabel dat de Verenigde Staten zich het recht toe-eigenen om iedereen online te kunnen volgen, mails en chats te kunnen analyseren en gedetailleerde profielen aan te leggen? De Europese Commissie vond van wel en sloot het omstreden Privacy Shield-akkoord met de VS, waardoor de Amerikaanse geheime diensten de gegevens van honderden miljoenen Europese internetgebruikers kunnen blijven inzien.

BRUSSEL, 4 mei - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is teleurgesteld in de voorstellen van de Europese Commissie om het Europees asielbeleid te hervormen. “Het voorstel is een stap achteruit. Waar we juist behoefte hebben aan meer Europese samenwerking, verscherpt de Commissie de weeffouten die er nu al inzitten. En daar zijn vluchtelingen de dupe van.”