June 2016

DEN HAAG/BRUSSEL, 24 juni - Na een lange nacht zijn de stemmen geteld en hebben de Britten in meerderheid ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Het was spannend tot het laatste moment, maar tot verdriet van GroenLinks-Leider Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout zal een belangrijk land de Europese Unie verlaten.

Klaver: “Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan

BRUSSEL, 15 juni - “Een zwarte dag voor de volksgezondheid, maar een goede dag voor de chemische industrie”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout teleurgesteld vast. Na jarenlange vertraging en een verloren rechtszaak kwam de Europese Commissie woensdag eindelijk met een voorstel om criteria vast te stellen of een stof een negatief effect heeft op het hormonaal stelsel. Eickhout: “Wederom is bevestigd dat de Europese Commissie economische belangen boven gezondheid zet.”

STRAATSBURG, 8 juni - Van tandpasta en make-up tot voedselverpakkingen en onkruidverdelger. Fabrikanten gebruiken een groot aantal stoffen in hun producten die ons hormonaal stelsel negatief beïnvloeden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout eist daarom in een resolutie dat de Europese Commissie voor de zomer met wettelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen komt. De Europese Commissie schuift deze wetgeving al jaren voor zich uit onder druk van de TTIP-onderhandelingen en lobby van de chemische industrie en werd daarover door het Europees Hof al op de vingers getikt.

BRUSSEL, 1 juni - Het geduld van de Europese Commissie met de nieuwe Poolse regering is op. Na maandenlang overleg neemt de Europese Commissie een volgende stap om de Polen te dwingen een effectief functionerend Constitutioneel Hof te garanderen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt het een goede zaak dat de druk op Polen wordt opgevoerd. Wat Sargentini betreft duurde het praten al veel te lang: “De rechtsstatelijkheid in Polen glijdt verder af ondanks eerdere kritiek van het Europees Parlement en de Commissie.