September 2016

BRUSSEL, 30 september - Het is de Europese Unie dan toch gelukt om op het tijd het klimaatakkoord van Parijs te ratificeren. De Europese milieuministers gaven zojuist hun goedkeuring, de stemming volgende week in het Europarlement is een formaliteit. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met het resultaat: “Als de druk hoog is, dan lukt het de Europese ministers eindelijk om tot een besluit te komen, met als gevolg dat de EU op de komende klimaattop in Marrakesh gewoon aan de onderhandelingstafel zit.”

BRUSSEL, 27 september - Vanaf vandaag biedt GroenLinks in het Europees Parlement een plek aan waar klokkenluiders veilig en volledig anoniem informatie kunnen achterlaten om misstanden met Europese besluitvorming of wetgeving aan de kaak te stellen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat dankzij EU-leaks informatie boven tafel komt die het algemeen belang dient.

BRUSSEL, 27 september - Een van de belangrijkste afspraken in het Verdrag van Parijs is dat landen gaan proberen om opwarming van de aarde tot anderhalve graden te beperken. Die belofte is onmogelijk na te leven als de uitstoot van luchtvaart niet snel aan banden gelegd wordt. Hét moment waarop dat moet gebeuren is de ‘39th session of the ICAO Assembly' die eind deze maand plaatsvindt.

Beste correspondent,

De allereerste bijeenkomst van de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van PanamaLeaks - officieel de onderzoekscommissie naar witwassen, belastingontwijking en belastingontduiking  (PANA) – zal dinsdag 27 september plaatsvinden in het Europees Parlement. De commissie zal onderzoeksjournalisten van de ICIJ horen die de Panama Papers publiceerden. De sessie is te volgen via livestream.

BRUSSEL, 20 september 2016 - Binnenkort zijn er verkiezingen in Gambia, een land waar mensenrechten zwaar onder druk staan. De mensenrechtencommissie van het Europarlement is daarom deze week op fact finding mission om de huidige stand van het land te onderzoeken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt met presidentskandidaten en vele vertegenwoordigers van vrouwenbewegingen, homobewegingen en andere burgerrechtenorganisaties. Sargentini wil meer te weten komen over de situatie daar, mede in het licht van het vluchtelingenvraagstuk.

BRUSSEL, 5 september - Maandag leggen de Europarlementariërs in de EMIS-commissie (de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar dieselgate) de focus op de periode 2009-2014, met hoorzittingen met voormalig eurocommissaris Janez Potočnik (Milieu) en voormalig eurocommissaris Antonio Tajano (Industrie), nu Europarlementariër voor de christendemocraten. Potočnik was als milieucommissaris verantwoordelijk voor luchtkwaliteit, Tajani voor de vermindering van de uitstoot van wegvervoer.