November 2017

BRUSSEL, 30 november - Het Verenigd Koninkrijk moet de schadelijke rol van zijn overzeese gebieden in internationale belastingontwijking aanpakken. De EU moet dit als harde eis stellen in de onderhandelingen over Brexit, vindt GroenLinks. Dit is de belangrijkste aanbeveling van een nieuw onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement.

BRUSSEL, 29 november - De EU moet in 2030 voor 40 procent zuiniger omgaan met energie als het aan de industriecommissie van het Europees Parlement ligt, en die doelstelling wordt ook nog eens vertaald naar bindende nationale verplichtingen. Europarlementariër Bas Eickhout is erg te spreken over de uitkomst van de stemming die dinsdag plaatsvond: “Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Energiebesparing is een razend effectief middel tegen klimaatverandering.”

BRUSSEL, 24 november - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini bezoekt Ivoorkust in het kader van de Afrikaanse Unie-EU top. Sargentini neemt deel aan de parlementaire top van de EU en de Afrikaanse Unie. Vertegenwoordigers van het Pan Afrikaanse Parlement en het Europees Parlement bespreken onder meer de migratie van Afrikaanse jeugd naar de Europese Unie en komen aan de vooravond van de AU-EU top met een gezamenlijke verklaring die wordt gepresenteerd aan wereldleiders op de top. 

STRAATSBURG, 15 november - “Polen ontworstelde zich na de val van de Muur aan een totalitair regime en werd een democratie land in een Unie van democratische landen. Het is onze plicht als Europeanen om te voorkomen dat de fundamentele rechten van Poolse burgers nu weer worden aangetast.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini schreef mee aan de resolutie die het Europarlement woensdag aannam. Daarin besluit het om onderzoek te doen of Polen het stemrecht in Europa kan worden ontnomen. 

BONN, 15 november – Ieder jaar tijdens de klimaattop publiceren milieuorganisaties de Climate Change Performance Index. Volgens de index van dit jaar blijkt wederom dat landen nog niet voldoende doen om klimaatverandering aan te pakken. En wederom bungelt Nederland in Europa onderaan het lijstje. Tegelijk zijn de koplopers ook juist Europese landen en blijft de EU als geheel in de middenmoot te hangen. 

STRAATSBURG, 14 november - “In het licht van de recente onthullingen in de Paradise Papers is het schandalig dat EU-landen niet in staat zijn tot een strengere aanpak van witwassen en belastingontduiking.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelt over het aanscherpen van de anti-witwasrichtlijn, maar voor de nieuwe onderhandelingsronde vanavond ligt er geen mandaat van de EU-landen om tot een besluit te komen.

BRUSSEL, 9 november - “De verslaving aan gratis ETS-rechten, krachtige lobby, angst voor verandering en slappe knieën van veel politici zitten echte vooruitgang dwars. In plaats van een grondige hervorming is damage control toegepast.” Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de zware strijd over de aanpak van het emissiehandelssysteem. Afgelopen nacht onderhandelde hij namens de Groenen met de lidstaten om het ETS-systeem te vebeteren.

BRUSSEL, 8 november - “Terwijl de Europese Commissie claimt koploper te zijn in klimaatbeleid, komt het met een ambitieloos voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s en busjes terug te dringen.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is zeer teleurgesteld over het voorstel dat de Europese Commissie woensdag publiceerde.