September 2018

Persbriefing met Bas Eickhout en Dr. Bert Metz over IPCC-rapport: Hoe redden we ons klimaat?

Persbriefing: Donderdag 27 september, 9.00u

Beste correspondenten,

De hittegolf deze zomer had niet duidelijker kunnen zijn. Klimaatverandering is echt. Maar als we nu reageren, dat kunnen we het doel van het Parijs-akkoord nog halen: de opwarming van de aarde onder de twee graden – liefst anderhalve graad – houden. Maar hoe?

Sargentini onderzoekt staat van Poolse rechtsstaat

WARSCHAU, 19 september - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini reist deze week naar Polen met een officiële delegatie van het Europees Parlement. Naast Hongarije ligt ook Polen onder een Europees vergrootglas omdat de Poolse democratie en rechtsstaat onder druk staan. Sargentini gaat samen met haar collega's in gesprek met onder meer rechters van de Poolse Hoge Raad en het Poolse Grondwettelijke Hof. Daarnaast ontmoet zij vertegenwoordigers van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, ngo’s en journalisten.  

Eickhout zet opnieuw stap richting striktere regels scheepsafval

STRAATSBURG, 13 september - Van het afval dat ronddobbert in Europese zeeën, komt een derde rechtstreeks van schepen. De EU wil daar met nieuwe wetgeving verandering in brengen. Donderdag kreeg Europarlementariër Bas Eickhout steun van de milieucommissie van het Europees Parlement voor zijn voorstellen om deze bron van plastic en andere afval aan te pakken. Eickhout: “Er mogen geen economische voordelen te behalen zijn door afval in zee te dumpen, en daarnaast moet het dumpen per EU-wet verboden worden.”

Europarlement steunt Sargentini-rapport: rechtsstaat Hongarije niet in orde

STRAATSBURG, 12 september - GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini behaalde woensdag de vereiste twee derde meerderheid in de plenaire stemming voor haar rapport over de staat van de Hongaarse rechtsstaat en democratie. “Het is slecht gesteld met de rechtsstaat in Hongarije. Het is goed dat collega’s van allerlei politieke achtergronden dit ook inzien. Hiermee komen we nu op voor de rechten van de Hongaarse burgers en de waarden van de EU,” aldus Sargentini.